Canada moderniseert zijn luchtmacht: 88 F-35’s op komst

Canada heeft een deal ondertekend met de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed Martin voor de aankoop van F-35-gevechtsvliegtuigen. In totaal heeft het 19 miljard Canadese dollar (zo’n 13,2 miljard euro) veil voor 88 exemplaren.

Waarom is dit belangrijk?

Critici stellen zich vragen bij de werkelijke capaciteiten van de F-35, en vooral in verhouding met de kostprijs en prijs per vlieguur. Zij worden echter tegengesproken door steeds meer landen, die toch beslissen de vliegtuigen aan te kopen voor hun legers. In totaal werden al meer dan 3.300 F-35's besteld. Het overgrote deel, 2.456 vliegtuigen, zullen tot het arsenaal van de Amerikaanse landmacht, luchtmacht en marine behoren.

In het nieuws: Canada koopt 88 F-35's. Die moeten de huidige vloot van CF-18 Hornets vervangen.

  • De aankoop werd door de Canadese minister van Defensie Anita Anand bevestigd op een persconferentie. Nadien verduidelijkte ze dit ook via Twitter. "Dit project wordt op 19 miljard dollar geschat - de grootste investering in onze luchtmacht in drie decennia. Dit project zorgt dat onze piloten de tools hebben om Canada te verdedigen", zo schreef ze.
  • "De F-35 is het meest geavanceerde gevechts
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20