Negationist Roeland Raes (Vlaams Belang) overleden op 90-jarige leeftijd

Roeland Raes, gewezen senator voor het Vlaams Blok, is overleden. Raes werd veroordeeld voor negationisme en kwam daardoor onlangs nog in opspraak.


Key takeaways

  • Raes was ondervoorzitter van het Vlaams Blok en zetelde tien jaar in de Senaat.
  • Hij kreeg in 2001 te maken met juridische vervolging na zijn negationistische standpunten, die de historische feiten van de Holocaust ontkenden.
  • Raes trok zijn kandidatuur voor de gemeenteraadsverkiezingen in Aalter in na controverse over zijn betrokkenheid bij het Vlaams Belang.

In het nieuws: Roeland Raes is op 90-jarige leeftijd overleden.

  • Raes was een voormalig recht politicus en kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen en koos voor euthanasie, omringd door zijn familie.
  • Raes verliet eind jaren 70 de Volksunie om zich aan te sluiten bij het nieuw gevormde Vlaams Blok onder leiding van Karel Dillen. Hij bleef twee decennia lang een prominent figuur binnen de partij. Roeland Raes was eerder ondervoorzitter van het Vlaams Blok, later omgedoopt tot Vlaams Belang, en zetelde tien jaar in de Senaat.
  • Zijn steun voor negationistische publicaties, was een constante in zijn leven. Raes’ standpunten, met name die op de Nederlandse televisie waar hij de authenticiteit van het dagboek van Anne Frank en de omvang van de nazivervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog in twijfel trok, leidden tot zijn veroordeling in 2001. Deze juridische uitkomst was voor Raes aanleiding om zich terug te trekken uit het openbare leven.

Ingetrokken kandidatuur

Gevolgd: In september kwam Raes toch weer in de schijnwerpers te staan.

  • In september van dit jaar kwam de veroordeling van Raes opnieuw bovendrijven toen bekend werd dat hij op de lijst van het Vlaams Belang zou staan voor de gemeenteraadsverkiezingen in Aalter.
  • Paul Beheyt, lijsttrekker van Vlaams Belang in Aalter legde initieel aan De Standaard uit waarom Roeland Raes toch een plaats op de lijst kreeg. “We hebben er niet aan getwijfeld. Hij kreeg een symbolische plaats, uit respect, want hij blijft een van de stichters van Vlaams Blok”.
  • De beslissing leidde tot controverse binnen het Vlaams Belang zelf. Terwijl sommigen de opname van Raes steunden op basis van zijn verleden bij de partij, spraken anderen hun bezorgdheid uit over de mogelijke impact op Joodse kiezers. Uiteindelijk trok Raes zijn kandidatuur in.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.