Roebel-rally dendert door: Russische munt klimt naar hoogste peil sinds 2015

Roebel-rally dendert door: Russische munt klimt naar hoogste peil sinds 2015
Elvira Nabioellina, de topvrouw van de Russische centrale bank – Getty Images

Een nieuwe waardevermeerdering zet in de verf dat de Russische roebel dit jaar veruit de best presterende munt is op de wisselmarkten. Al zeggen sommige valuta-experten dat de koers kunstmatig is.

  • De Russische roebel is dit jaar al een slordige 35 procent in waarde gestegen tegenover de Amerikaanse dollar. Begin januari was 1 roebel ongeveer 0,013 dollar waard. Vandaag is dat 0,018 dollar.
  • Tegenover het dieptepunt rond 10 maart, of kort na het uitbreken van de oorlog met Oekraïne, gaat het zelfs om ruim een verdubbeling. Eén roebel was toen slechts 0,0074 dollar waard.
  • Omgekeerd betekent het dat je nu slechts 55,5 roebel moet neertellen voor 1 dollar, wat niet meer gezien is sinds juli 2015. Rond 10 maart was dat nog meer dan 135 roebel. Stilaan komt de symbolische wisselkoers van 50 roebel voor 1 dollar in zicht.
  • De forse appreciatie van de roebel heeft de maken met de stijgende energieprijzen: er is meer vraag naar de Russische munt, om er Russische olie en gas mee te kopen.
  • Dat wordt verder aangevuurd door de ingevoerde verplichting voor buitenlandse gasklanten om voortaan in roebel te betalen.
  • Bovendien voerde Rusland deviezencontroles in, waarbij Russische exporterende bedrijven verplicht waren om hun inkomsten in buitenlandse valuta voor 80 procent om te zetten in roebel. Sommige valuta-experts noemen de sterke roebel daarom erg kunstmatig.
  • De deviezencontroles werden vorige maand versoepeld tot 50 procent, maar dat heeft niet belet dat de Russische munt verder in waarde blijft stijgen.

Niet alleen positieve gevolgen voor Moskou

  • Een sterke roebel verhoogt in theorie de dollarkoopkracht van Rusissche gezinnen en bedrijven. Alleen kunnen ze die meevaller vaak niet gebruiken door de economische sancties tegen Rusland.
  • Voor de Russische export, die sowieso al beperkt wordt door de sancties, is een sterke roebel een slechte zaak, want zo worden Russische producten duurder voor buitenlandse potentiële klanten.
  • Een sterke roebel is merkwaardig genoeg ook slecht nieuws voor de Russische begroting. Alle overheidsuitgaven zijn immers in roebel, terwijl een aanzienlijk deel van de inkomsten in buitenlandse munt (dollars en euro’s) binnenvloeien. Hoe sterker de roebel, hoe groter het begrotingstekort.
  • Het gaat daarbij vooral om de inkomsten uit belastingen en exportheffingen die gerelateerd zijn aan olie of aardgas. Die inkomsten, die – zeker tot voor kort – volledig in buitenlandse munt aan de Russische fiscus betaald werden, waren in januari 2022 goed voor 45 procent van de Russische begroting.
  • Het wordt nu uitkijken of de Russische centrale bank of de regering gaat ingrijpen, wat de vorige keren wel de klim niet kon afstoppen. De Russische vicepremier Andrey Belousov verklaarde vorige week in een interview met het staatspersagentschap TASS dat een wisselkoers van 70 tot 80 roebel voor 1 dollar “meer gebalanceerd was” en “comfortabel zou zijn voor de Russische industrie”.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.