Robotbeleggen in trackers: Aion Bank trekt in het offensief

De digitale bank Aion lanceert een tool voor kostenvergelijkingen die haar volautomatische beleggingsassistent vergelijkt met klassieke beleggingsfondsen én met andere robotadviseurs. ‘Beleggers betalen te veel verborgen kosten die aan hun rendement knabbelen’, vindt topvrouw Kim van Esbroeck.

Robotbeleggen? De beleggingskeuze wordt overgelaten aan slimme software. De robotadviseurs stellen automatisch uw portefeuille samen, na een vragenlijst over uw risicoprofiel (van defensief tot dynamisch) en uw themavoorkeuren (bijvoorbeeld technologie of groene energie). Een algoritme kiest op basis van uw antwoorden de meest geschikte belegging.

Trackers? Bij robotbeleggen wordt het geld vaak in trackers of schaduwfondsen belegd. Officieel heten die beleggingen Exchange Traded Funds of ETF’s. Het gaat om fondsen die niets anders doen dan de aandelenkorf van een beursindex of een grondstoffenprijs zo nauwkeurig mogelijk schaduwen en kopiëren. Stijgt de Bel20-index, dan stijgt de Bel20-tracker in dezelfde mate mee. Er bestaan een heleboel trackers per regio of thema. In tegenstelling tot klassieke beleggingsfondsen zijn de trackers zelf ook beursgenoteerd (vandaar ‘exchange traded’).

In België? De beleggingsrobots bestaan al enige tijd op de Belgische markt, maar het segment kreeg vorig jaar een stroomstoot door de komst van twee spelers die verbonden zijn aan een grootbank, Matti van KBC (Bolero) en Lucy van BNP Paribas Fortis.

Aion Bank? Ook Aion Bank, een nieuwe speler die ontstaan is uit de Belgische tak van de Italiaanse oer-bank Monte Paschi, biedt geautomatiseerd beleggen aan. De Britse robo-adviseur ETFMatic staat in voor de onderliggende technologie. Er zijn 12 mogelijke portefeuilles uit twee grote categorieën: Global ETF (wereldeconomie) en Progressive ETF (technologie, gezondheidszorg en groene energie).

Aion lanceerde zich in maart 2020, net voor de coronacrisis in alle hevigheid losbrak, en legde vorig jaar vooral de nadruk op zijn spaaraanbod. ‘Dit jaar willen we ons beleggingsaanbod meer in de verf zetten’, zegt country manager Kim Van Esbroeck (foto).

De tariefvergelijkingen. De Aion-tool zet in de verf dat er aan een belegging van 10.000 euro in klassieke beleggingsfondsen gemiddeld 237 euro kosten (zoals in- en uitstapkosten of beheerskosten) verbonden zijn. ‘Voor onze premiumklanten is dat allemaal gratis’, zegt Van Esbroeck. Dat zou dus neerkomen op 2,37 procent extra rendement. Maar om premiumklant te zijn bij Aion, betaal je wel 19 euro per maand. Het gaat om een abonnement à la Netflix, dat een resem bankdiensten omvat.

Nog volgens de vergelijking door Aion rekenen de andere robo-adviseurs in België – naast Matti en Lucy vergelijkt Aion zich ook met pionier Birdee – circa 1 procent aan jaarlijkse kosten aan.

Voor welk soort belegger? Volgens Aion kan iedereen dankzij robo-advies ‘beleggen zoals een private banking-klant’, verwijzend naar de meer exclusieve beleggingsdiensten die andere banken voor hun meer vermogende klanten reserveren. De drempel wordt in elk geval almaar lager. Matti en Lucy zijn toegankelijk vanaf een bedrag van 1.000 euro. Bij Aion is robotbeleggen al mogelijk vanaf 100 euro, mits je premiumklant bent.

Bij robotbeleggen is vergelijken tussen de verscheidene opties, die verschillen qua voorwaarden en aangeboden trackers en andere fondsen, dus aangewezen. Wie instapt, moet vooral beseffen dat de beleggingsbeslissing overgelaten wordt aan algoritmes en computermodellen. Persoonlijke accenten en ‘stock picking’, een favoriet individueel aandeel kiezen, zijn niet mogelijk.

Meer