Robotaxi’s Pony.ai krijgen commerciële vergunning voor Chinese markt

Het technologiebedrijf Pony.ai, fabrikant van zelfrijdende auto’s, heeft in China van de autoriteiten een taxivergunning verkregen. Dit betekent dat de onderneming voortaan betalende ritten met zijn autonome wagens zal kunnen aanbieden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt.

Pony.ai, dat door de Japanse autobouwer Toyota Motor wordt gesteund, merkte daarbij op het eerste bedrijf te zijn dat in China een commerciële vergunning voor robotaxi’s heeft verkregen. De vergunning heeft betrekking op een vloot van honderd autonome taxi’s die in Nansha, een district van de stad Guangzhou, zullen kunnen worden ingezet.

Veiligheidschauffeurs

Pony.ai verkreeg vorig jaar ook al een vergunning voor de inzet van robotaxi’s in Peking. Het bedrijf is in de Chinese hoofdstad al met een beperkte service actief. “Daarbij worden echter op experimentele basis verplaatsingen aangeboden in een relatief kleine, industriële zone”, verduidelijkte een woordvoerder van het bedrijf.

“In Nansha zullen daarentegen autonome verplaatsingen over het volledige grondgebied – met een totale oppervlakte van 800 vierkante kilometer – van het district kunnen worden uitgevoerd”, beklemtoonde de woordvoerder nog.

“Passagiers zullen de verplaatsingen met de eigen applicatie van Pony.ai kunnen reserveren en betalen. In eerste instantie zullen de ritten worden aangeboden met een veiligheidschauffeur aan boord. Maar verwacht wordt dat al op korte tot middellange termijn op die begeleiders geen beroep meer zal moeten worden gedaan.”

Brede waaier

Pony.ai behoort tot een brede waaier startups die momenteel miljarden dollars in autonome technologie investeren om zich een plaats op de wereldwijde markt voor de autonome mobiliteit te verzekeren.

Pony.ai zelf heeft ook al activiteiten opgezet in de Verenigde Staten, waar de onderneming zijn technologie zonder bestuurder op de openbare weg in de steden Fremont en Milpitas in Californië heeft kunnen uittesten.

Ook op de Chinese markt kan een groot aantal lokale startups worden opgemerkt. De voorbije maanden hebben Momenta en autofabrikant Saic Motor een officiële goedkeuring gekregen om in Jiading, een district van Shanghai, een proef met robotaxi’s op te zetten.

Weride, dat de steun geniet van de Japanse autobouwer Nissan Motor, heeft een gelijkaardig project lopen in Guangzhou.

Het bedrijf AutoX, dat de ondersteuning van het Chinese concern Alibaba geniet, zet in een druk gebied van de stad Shenzhen een vloot robotaxi’s in. De wagens, die veiligheidschauffeurs aan boord hebben, worden er met drukke trafieken van onder meer voetgangers en motorfietsen geconfronteerd.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20