Rijke landen schorten schulden arme landen tijdelijk op

De G20, de groep van 20 rijkste landen wereldwijd, besliste dat de armste landen tijdelijk hun schulden niet meer moeten afbetalen aan hen. Dat kondigen ze aan in een gezamenlijke mededeling.

Het doel van de maatregel is dat de landen in kwestie zo goed mogelijk op de coronacrisis kunnen inspelen. Voorlopig geldt de maatregel tot eind 2020. De G20 vraagt ook aan private schuldeisers om even geen geld te vragen van die landen.

Let wel: de schulden worden niet opgeschort, maar gewoon even gepauzeerd. De landen zullen de achtergehouden schulden moeten betalen tussen 2022 en 2024, met de in tussentijd opgebouwde interest erbovenop.

Actiegroepen

De G7 had hierover dinsdag al een akkoord, maar vond een goedkeuring van de G20 belangrijk. Twee landen die wel in de G20 maar niet in de G7 zitten, China en Saoedi-Arabië, geven namelijk veel geld aan ontwikkelingslanden. De G7 wilde daarom een duidelijke inspanning van die twee landen.

Actiegroepen die ijveren voor schuldverlichting van arme landen zijn deels tevreden met de beslissing, maar willen meer. Ze willen dat de betalingen worden afgeschaft in plaats van gepauzeerd en hadden liever gezien dat private schuldeisers verplicht werden om de schulden op te schorten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20