Richard Branson roept overheden en individuen op om hun energieverbruik terug te schroeven tot na de oorlog in Oekraïne

Richard Branson, de oprichter van de holding Virgin Group, is ervan overtuigd dat zelfs de kleinste inspanningen, zoals minder snel rijden, ons kunnen helpen om minder afhankelijk te worden van Russische energie.

In een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC roept Branson overheden en individuen op om “kleine opofferingen te maken tot de oorlog in Oekraïne is afgelopen.” Hij heeft het daarbij over allerhande maatregelen die ons kunnen helpen om minder energie te verbruiken, zoals minder snel rijden en de verwarming lager zetten. “Op die manier worden we minder afhankelijk van Russisch gas en drukken we de energieprijs”, klinkt het.

3 miljard vaten

“Als we ervoor kunnen zorgen dat het Westen minder afhankelijk wordt van gas, laten we zeggen met slechts 10 procent, dan komen er zo’n drie miljard vaten brandstof vrij. Dat is genoeg om ervoor te zorgen dat landen als Duitsland niet meer hoeven te importeren”, verduidelijkt de miljardair.

Ook de bedrijfswereld kan volgens hem een duit in het zakje doen. Hij heeft het onder meer over de inspanningen die de luchtvaartmaatschappijen kunnen leveren. “Ze kunnen bijvoorbeeld bepaalde routes die niet winstgevend zijn schrappen”, luidt zijn redenering.

Branson zei dat zijn voorstellen de standpunten vertegenwoordigen van een groep zakelijke leiders, bekend als het B-team. De non-profitorganisatie, opgericht door Branson en Jochen Zeitz in 2012, heeft onder meer Marc Benioff (eigenaar van onder meer Time Magazine) en Arianna Huffington (medeoprichter van The Huffington Post) als leden. Hij heeft al die standpunten ook in detail beschreven in een blogpost op de site van Virgin. De bijdrage heeft de toepasselijke naam “hoe we kunnen vermijden dat de wereld de oorlog van Poetin financiert” gekregen.

Afhankelijkheid van Russische energie

De afhankelijkheid van Russische energie is sinds de start van de oorlog al meermaals voer voor discussie geweest. De Verenigde Staten hebben intussen al een importban op Russische olie aangekondigd, terwijl de Europese Unie het momenteel bij een verbod op invoer van Russische steenkool houdt. Al gaan er binnen de EU ook stemmen op om dat verbod uit te breiden naar gas en olie. Het probleem is dat verschillende Europese lidstaten, waaronder Duitsland en Bulgarije, in grote mate afhankelijk zijn van Russische energie.

Sommige experts waarschuwen wel voor enkele funeste gevolgen als we te snel onze afhankelijkheid van Russische energie willen afbouwen. Dat zou volgens hen kunnen leiden tot een verdere destabilisering van de al volatiele energieprijzen. Branson gaat daar niet mee akkoord. Hij is er zelfs van overtuigd dat het net een omgekeerd effect zal hebben. “Dankzij de oorlog in Oekraïne verloopt de groene transitie net sneller. Als we nog eens minder een beroep doen op fossiele brandstoffen, kunnen we profiteren van de lagere brandstofprijzen om zo de overgang soepeler te laten verlopen”, zegt Branson.

(lb)

Meer