Revolut, één van Europa’s waardevolste fintechspelers, broedt op eigen cryptomunt

De Britse neobank Revolut zou dit jaar nog zijn eigen digitale munteenheid willen lanceren.

Waarom is dit belangrijk?

Revolut, dat in zijn laatste kapitaalronde gewaardeerd werd op 33 miljard dollar, heeft meer dan 25 miljoen gebruikers wereldwijd. Dat maakt het één van de belangrijkste Europese fintechbedrijven.

In het nieuws: Een onlinebank die brandt van de (crypto-)ambitie.

  • Volgens een woordvoerder van Revolut, die met de nieuwssite Decrypt communiceerde, overweegt het bedrijf “in de komende maanden” zijn ‘Revcoin’ uit te brengen.
  • Vooralsnog worden de marktomstandigheden gepeild om het beste moment voor die lancering uit te kiezen.

Crypto-positief

Pro-crypto: Het betaalbedrijf kreeg vorig jaar nog de toestemming van de Britse financiële waakhond FCA om op lange termijn gereguleerde cryptodiensten aan te bieden in het VK. De firma blijft, ondanks de “cryptowinter”, een crypto-positieve koers varen.

  • De chronologie: al in 2017 begon Revolut met het aanbieden van verschillende digitale valuta’s op zijn platform.
    • Anonieme bronnen van de nieuwssite CoinDesk hadden reeds in september 2021 geseind dat Revolut werkte aan een digitale token voor de eigen exchange, maar dat dit geen ‘stablecoin’ betrof.
      • Stablecoins zijn cryptomunten die gedekt worden door fiatreserves, met het idee dat ze voldoende onderpand hebben voor het geval gebruikers besluiten hun munten af te halen. In de praktijk is dat vaak echter niet het geval gebleken.

Buitenlandse valuta

Meer achtergrond: Revolut is snel gegroeid sinds de Rus Nikolay Storonsky (38) de app in 2015 lanceerde met Vlad Yatsenko, een techontwikkelaar die voorheen aan de slag was bij Deutsche Bank.

  • De smartphonebank begon als een pre-paid debetkaart, die ervoor zorgde dat reizigers geen toeslagen op hun transacties in het buitenland moesten betalen.
  • Intussen omvatten de diensten bankrekeningen, internationale geldoverboekingen, crypto- en aandelenhandel, evenals budgetteringstools.
  • “Het idee was altijd om verder uit te breiden dan buitenlandse valuta”, vertelde Storonksy daarover aan Bloomberg.
    • De voortvarendheid als speerpunt van het werk: “We proberen zo snel mogelijk te lanceren, de snelheid (van de lanceringen, red.) is veel belangrijker om prioriteit aan te geven dan het stellen van een doel voor hoe groot we dit willen laten groeien.”

(ns)

Meer