Grootste stablecoin van cryptomarkt: Amerikaanse rechter beveelt Tether om dollarreserves te laten zien

Tijdens een rechtszaak tegen Tether, het bedrijf achter de grootste stablecoin op de cryptomarkt, deed rechter Katherine Polk Failla een markante uitspraak. De New Yorkse rechter beklemtoonde dat Tether verplicht is zijn dollarreserves publiekelijk bekend te maken.

Dat melden verschillende cryptomedia.

De rechtszaak tegen de uitgever van de grootste stablecoin op de cryptomarkt (USDT) werd vorig jaar aangespannen door verschillende cryptohandelaren. Deze lieden beweren dat het bedrijf de prijs van Bitcoin probeerde op te drijven door er grote hoeveelheden van te kopen met ongedekte USDT-tokens.

“Onnodig belastend”

Tether, dat eigendom is van hetzelfde bedrijf als cryptobeurs Bitfinex, werd dus bevolen om “grootboeken, balansen, winst- en verliesrekeningen” vrij te geven, naast informatie over de timing van de transacties. Het bevel van de rechter vereist ook dat Tether details deelt over de rekeningen die het aanhoudt bij cryptobeurzen Bitfinex, Poloniex en Bittrex.

De advocaten van Tether probeerden het bevel van de rechter te blokkeren en noemden het “onnodig belastend”, maar Polk Failla concludeerde dat de “documenten die eisers zoeken ongetwijfeld belangrijk zijn” om de dekking van USDT met Amerikaanse dollars te beoordelen.

Tether beweert dat de samenstelling van zijn reserves commercieel gevoelig is en dat onthulling ervan zijn bedrijf zou schaden.

“Digitale dollar”

Tether (USDT) is een stablecoin die de koers van de Amerikaanse dollar probeert te volgen. Cryptobeleggers maken gretig gebruik van deze “digitale dollar” om andere cryptomunten in te slaan en uit te wisselen. De koers van Tether is namelijk (grotendeels) stabiel. De cryptomunt is al maandenlang de derde meest waardevolle digitale munt op de markt met een marktkapitalisatie van zo’n 68 miljard dollar.

Hoe de waarde van die 68 miljard cryptomunten echter exact gedekt wordt, blijft een mysterie. Vorig jaar werd bekend dat Tether de waarde van zijn stablecoins vooral stut met handelspapier; een soort activum dat hoogst onbetrouwbaar zou zijn tijdens een economische crisis. Maar liefst 65 procent van de waarde van alle USDT-munten zou ooit door handelspapier gedekt zijn.

Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen

Meer