Cryptomunt Tether flirt met de afgrond: “Dringend colonoscopie van bedrijf nodig”

Stablecoin Tether heeft een forse audit nodig zodat beleggers kunnen weten wat voor reserves de cryptomunt juist ondersteunen.

Tether (USDT) is een stablecoin die de koers van de Amerikaanse dollar probeert te volgen. Cryptobeleggers maken gretig gebruik van deze “digitale dollar” om andere crypto aan te kopen en te wisselen. De koers van Tether is namelijk (grotendeels) stabiel. De cryptomunt is al maandenlang de derde meest waardevolle digitale munt op de markt met een marktkapitalisatie van zo’n 68 miljard dollar.

Hoe de waarde van die 68 miljard cryptomunten echter exact gedekt wordt, blijft een mysterie. Vorig jaar werd bekend dat Tether de waarde van zijn stablecoins vooral stut met handelspapier; een soort activum dat hoogst onbetrouwbaar zou zijn tijdens een economische crisis. Maar liefst 65 procent van de waarde van alle USDT-munten zou ooit door handelspapier gedekt zijn.

Toch doorstond Tether de cryptocrash van de afgelopen maanden zonder, buiten in enkele uitzonderingen, zijn koppeling met de dollar te verliezen. Tether meende begin dit jaar dat het zijn aandeel in handelspapier zal afbouwen en andere activa zal kopen om de digitale munt te ondersteunen.

Experts blijven echter oproepen tot een stevige audit van het cryptobedrijf. De marge om fouten te maken, zou namelijk wel eens flinterdun kunnen zijn.

“Tether heeft colonoscopie nodig”

“Tether heeft een audit nodig op het niveau van een colonoscopie voor bedrijven, die beleggers alles vertelt over wat er in hun reserves zit”, zegt John Reed Stark, voormalig topman van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, aan de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal

De journalisten van het dagblad menen dat volgens hun onderzoek een daling van maar 0,3 procent van de waarde van Tethers activa kan leiden tot de “technische insolventie” van het cryptobedrijf. 

“De exacte samenstelling van de reserves van Tether is bijzonder belangrijk voor beleggers, omdat de munt werkt met een dunne buffer van eigen vermogen, wat de aangegeven activa minus passiva weerspiegelt”, klinkt het. Eind augustus zouden bijna 68 miljard USDT-munten gesteund worden door maar 191 miljoen dollar in activa. 

Dit betekent dat de risicomarge voor Tether bijzonder minuscuul is, wat redelijk veel voorkomend is in de wereld van stablecoins. Daarom moeten beleggers dringend te weten komen hoe kwaliteitsvol de activa in Tethers reserve exact zijn. Een audit door de Amerikaanse overheid zou volgens Tether echter nog “maanden ver weg” zijn. 

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20