Rente op Turks spaargeld stijgt tot meer dan 25 procent

In Turkije is de rente op deposito’s in lira met een looptijd van drie maanden gestegen tot ruim 25 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2018.

Waarom is dit belangrijk?

Turkije gaat gebukt onder een torenhoge inflatie. In tegenstelling tot de westerse centrale banken verlaagt de Turkse centrale bank, onder druk van de president Recep Tayyip Erdoğan, de rente om de inflatie aan te pakken. Hij hoopt met de lage rente de groei van de productie aan te jagen. Dat beleid zet weliswaar de Turkse lira onder druk.

De details: Het gaat niet goed met de Turkse lira. De koers van de greenback tegenover de Turkse lira is het voorbije jaar gestegen van 13,57 naar 18,82 lira. Om de munt te ondersteunen kwam Turkije in 2021 op de proppen met een spaarprogramma om de lokale munt te ondersteunen.

  • Via dat programma lanceerde de Turkse centrale bank spaarformules die het spaargeld van de gezinnen beschermt tegen een verdere daling van de Turkse munt.
  • Spaarders kunnen zo’n rekening openen met lira’s die zij reeds bezitten of met vreemde valuta die zij omzetten. Als de koersdaling van de lira (tegenover de westerse munten) groter is dan de rente die spaarders krijgen op deposito’s op die rekeningen, compenseert het ministerie van Financiën de verliezen.
  • De centrale bank streeft ernaar het aandeel van de liradeposito’s in het bankwezen in de eerste helft van dit jaar op te trekken tot 60 procent, tegenover 55 procent en 36 procent in januari (2022).
  • De spaarrekeningen onder het spaarprogramma moesten de jongste maanden wel aan populariteit inboeten door onder meer een stabielere lirakoers en verdere renteverlagingen door de centrale bank (zie verder).

Forse renteverhogingen: Volgens Bloomberg heeft de Turkse centrale bank vorige maand een renteplafond afgeschaft om meer Turkse liradeposito’s aan te trekken. Die beslissing heeft ertoe geleid dat de rentes fors de hoogte zijn ingeschoten. De rente op deposito’s met een looptijd van drie maanden bedraagt nu meer dan 25 procent.

Turkse inflatie zwakt af, maar blijft hoog

Torenhoge inflatie: De val van de lira is het gevolg het atypische rentebeleid van de Turkse centrale bank. Erdoğan, die de monetaire instelling onder druk zet om de rentes te verlagen, is ervan overtuigd dat zo’n geldbeleid de inflatie kan temperen. De westerse centrale banken, waaronder de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB), doen net het omgekeerde om de prijsstijgingen een halt toe te roepen.

  • De Turkse inflatie kwam in januari uit op zo’n 57 procent (op jaarbasis). Dat is een afzwakking tegenover december. Toen kwam de geldontwaarding uit op ruim 64 procent. Desalniettemin blijft het inflatiecijfer immens hoog
  • In oktober bedroeg de inflatie ruim 85 procent, het hoogste niveau in 24 jaar.
  • Erdoğan zei overigens in een recent interview met de staatszender TRT dat er nog meer renteverlagingen aan de horizon lonken, nadat de centrale bank tijdens de jongste beleidsvergadering besliste om de rente ongewijzigd te laten op 9 procent.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.