Woensdag starten de renovatiewerken aan het viaduct van Vilvoorde. Die zullen acht jaar lang duren en gedurende heel die periode voor zware verkeershinder zorgen.
Samengevat: Het viaduct van Vilvoorde werd in 1978 gebouwd en is een van de belangrijkste verkeersaders van België. Toen het geopend werd, beloofden de bouwers dat het een eeuw lang in gebruik zal kunnen blijven. Maar nu blijkt dat zij zwaar onderschat hebben hoeveel auto’s er dagelijks over de brug zouden rijden, waardoor het viaduct sneller aftakelde dan verwacht. Daardoor is het noodzakelijk geworden om het gevaarte te renoveren. Behalve de versteviging van de infrastructuur, zal ook een vierde rijstrook worden geopend en zal er voor het eerst ook uitzonderlijk vervoer kunnen rijden.
Waarom acht jaar? Dat die renovatie meteen acht jaar zal duren, is een bewuste keuze van de Werkvennootschap, de Vlaamse organisatie die verantwoordelijk is voor de werken. Door het werk op te splitsen in fasen, moet het viaduct nooit volledig worden afgesloten. Indien dat wel zou gebeuren, zouden de werken in slechts twee jaar klaar zijn, maar zou tijdens die periode een van de grootste verkeersaders van België platliggen. Er rijden dagelijks zo’n 150.000 wagens langs het viaduct.
Wat gebeurt er, en wanneer? Tijdens de eerste fase, die woensdag van start gaat en tot zal 2025 duren, wordt aan de binnenring gewerkt. In 2026 zullen de werken verschuiven naar de buitenring. Ten slotte zullen van 2027 tot 2031 de laatste fases ingaan, die de grootste hinder zullen veroorzaken.
- In de eerste fase zal gewerkt worden aan de binnenring richting Zaventem. Er zal op die plaats een snelheidlimiet van 50 kilometer per uur gelden en de rijstroken zullen worden versmald. De verkeershinder tijdens deze periode zal relatief beperkt blijven. Vanaf april volgend jaar tot eind 2025 zal vervolgens geen zwaar vrachtverkeer over de brug mogen rijden, omdat laswerken zullen worden uitgevoerd die gevoelig zijn voor trillingen.
- Het jaar erop zullen de werken verschuiven naar de buitenring. Er zullen drie versmalde rijstroken komen, alsook een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur, in beide richtingen. Deze fase zal tot het voorjaar van 2027 duren.
- Ten slotte wordt van 2027 tot 2031 de grootste hinder verwacht, tijdens de laatste fases van de werken. In deze periode zullen telkens twee in plaats van drie rijstroken open zijn richting Gent en Zaventem. Het verkeer zal enkel nog over de binnenste brughelft kunnen rijden. Behalve een vroegere spits en vertragingen tot drie kwartier, zal tijdens deze periode ook hinder ontstaan op de E19 en de E40.
- Volgens Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open Vld), neemt de regering al maatregelen om te compenseren voor de hinder. Er wordt onder andere geïnvesteerd in fietssnelwegen en busverbindingen langs de ring rond Brussel.
(evb)