Lydia Peeters pakt problemen bij autokeuringscentra aan: “Ze zorgen voor verkeersonveilige situaties, dit kan zo niet langer”

Voor een aantal kleinere gebreken aan je auto hoef je vanaf vandaag niet meer binnen vijftien dagen terug te keren naar de keuring. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) hoopt zo de wachttijden bij de autokeuringscentra terug te dringen en de klantvriendelijkheid te verbeteren. Business AM sprak in The Morning Drive met de minister over deze nieuwe maatregel.


Beluister hier het volledige gesprek met minister Peeters:


In het nieuws: Als je auto wordt afgekeurd wegens een klein gebrek, dan hoef je niet meer binnen de vijftien dagen terug te keren naar het keuringscentrum, maar zal bij de volgende jaarlijkse keuring gecontroleerd worden of het gebrek is verholpen. Dit geldt voor bijvoorbeeld een los spatbord, het vergeten van je gelijkvormigheidsattest of de afwezigheid van de gevarendriehoek. Voor gebreken die een invloed hebben op de verkeersveiligheid dien je je auto wel nog opnieuw aan te bieden.

  • Peeters ziet veel frustratie: “Je hebt misschien een uur of langer moeten aanschuiven in een wachtrij. Dan kom je aan bij het keuringscentrum zelf en zeggen ze dat je je gelijkvormigheidsattest niet bij hebt en dat je binnen de veertien dagen terug moet komen. Dat wekt enorm veel ergernissen op en zorgt ook voor extra lange wachtrijen. Daar willen we nu al komaf mee maken.”
  • “Er volgen nog een aantal maatregelen. We willen onder andere ook een aantal herkeuringen mogelijk maken bij erkende garagisten. We zien dat het afsprakenbeheer en de klantvriendelijkheid echt te wensen overlaat. We hadden vorige week in het Vlaams Parlement een gesprek met de ombudsman, die in 2022 heel veel klachten kreeg over de werking van de keuringscentra.”
  • “We hebben recentelijk een audit laten uitvoeren en ook daaruit blijkt dat er heel veel elementen niet goed werken bij de keuringsbedrijven. Ik zie weinig verbetering. Integendeel. Ik zie en hoor telkens meer klachten over ellenlange wachtrijen en die zorgen voor verkeersonveilige situaties, terwijl de keuringsbedrijven juist moeten zorgen voor meer verkeersveiligheid. De maat is vol. We moeten bijkomende maatregelen nemen, dit kan zo niet langer”, besluit de minister.

(nd)

Meer