“Renovatieplicht maakt Vlaamse woningen onbetaalbaar voor jonge gezinnen”

“Renovatieplicht maakt Vlaamse woningen onbetaalbaar voor jonge gezinnen”
Isolatie speelt een almaar belangrijker rol in de bepaling van woningprijzen. – foto Recticel

Het makelaarsnetwerk Trevi ziet een grote impact van de begin dit jaar ingevoerde renovatieverplichting op de Vlaamse vastgoedmarkt. De nieuwe regels leiden tot minder deals, omdat kandidaat-kopers om budgetredenen moeten afhaken.

Waar het om gaat: Sinds 1 januari 2023 worden kopers in Vlaanderen verplicht om hun aangekochte pand met een EPC-score E of F – dat zijn dus de meest energieverslindende woningen – te renoveren naar minimaal een EPC-score D, en dit binnen de vijf jaar na aankoop. In Brussel en Wallonië geldt zo’n renovatieverplichting niet.

De impact: De Trevi-agentschappen stellen vast dat de vastgoedmarkt daardoor momenteel opmerkelijke regionale verschillen toont. Waar de markt in Brussel en Wallonië relatief standhoudt, remt de renovatieverplichting de marktdynamiek af in Vlaanderen, zeggen de makelaars. Voor de jonge gezinnen zonder financiële ruggensteun van de familie zijn de extra renovatiekosten er moeilijk bij te nemen.

Duurzaamheid versus betaalbaarheid

De paradox: Zoals economen voorspelden, blijven nieuwe panden en goed geïsoleerde woningen relatief waardevast. Er is geen sprake van grote prijsdalingen, ondanks het feit dat de fors gestegen hypotheekrente de budgettaire ruimte voor alle kandidaat-kopers beperkt.

Slecht geïsoleerde woningen ondervinden meer prijsdruk Maar in dat segment moeten kandidaat-kopers in Vlaanderen dus ook rekening houden met de renovatieverplichting bij het berekenen van het totale kostenplaatje. Daardoor blijven zulke woningen langer te koop staan, ondanks de grotere prijskortingen die de verkopers toestaan, zegt Trevi.

Botsende belangen: “Kopers moeten bij hun aankoop dan ook extra budget voorzien om de renovaties te kunnen bekostigen”, legt Trevi-directeur Kim Ruysen uit in een mededeling. “Er heerst op dit moment een tweestrijd tussen de energiezuinigheid en de betaalbaarheid van woningen. We roepen de overheid dan ook op om de drang naar immer duurzamer wonen te temporiseren om de gezinnen toe te laten een woning te kunnen blijven kopen in de nabije toekomst.”

En nog: “De grootste uitdaging voor de vastgoedmarkt in de komende maanden en jaren is het opnieuw koppelen van economie aan ecologie. Concreet moeten we ervoor zorgen dat betaalbaar wonen hand in hand gaat met de energietransitie.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.