Renault steekt Tesla de loef af: het zijn elektrische trucks van het Franse bedrijf die voortaan Coca-Cola-blikjes leveren in België

In samenwerking met Renault brengt frisdrankproducent Coca-Cola voortaan in 30 elektrische vrachtwagens zijn producten naar lokale Belgische klanten.

Waarom is dit belangrijk?

Europa streeft naar een verbod op thermische voertuigen tegen 2035. Zware bedrijfsvoertuigen zijn hier nu nog van vrijgesteld, maar zullen aan de beurt komen om de doelstellingen inzake koolstofneutraliteit te halen. De grote fabrikanten anticiperen hierop en richten zich al op de markt voor elektrische vrachtwagens. Renault heeft in deze dus de meest bekende fabrikant van elektrische wagens, Tesla, geklopt.

In het nieuws: De eerste leveringen vonden donderdag plaats in Antwerpen.

  • In samenwerking met Renault Trucks zet Coca-Cola zijn vloot van elektrische vrachtwagens in België in. Een wereldprimeur, meldt Bloomberg. Binnenkort rijden er 5 dergelijke trucks rond in ons land. En de vloot zal de komende maanden nog groter worden. In totaal reden er slechts 28 volledig elektrische vrachtwagens in ons land.
  • De vrachtwagens zullen worden ingezet vanuit de productie- en distributiesites in Gent en Chaudfontaine. “De meeste van onze leveringen zijn zeer lokaal, aan supermarkten en bedrijven in de buurt van onze sites, met routes van gemiddeld 150 kilometer per dag”, vertelde An Vermeulen, vice-president en country manager, aan retail-detail.be.
  • De trucks zijn van het model E-Tech D en hebben een bereik van 200 kilometer. Dit bespaart 75 procent aan CO2-uitstoot per jaar in vergelijking met dieseltrucks.

De uitdaging: Coca-Cola en Renault verslaan Pepsi en Tesla.

  • Elon Musk is verslagen door de grootste concurrent van Pepsi en de Franse autofabrikant. Tesla begint pas op 1 december met de levering van elektrische vrachtwagens.
  • De Tesla-trucks zullen een bereik hebben van 800 km. Pepsi heeft er ongeveer 100 besteld en verwacht wordt dat er tegen het einde van het jaar 15 op de weg zijn in de Amerikaanse staat Californië.
  • De race tussen de twee fabrikanten werd ingezet door Renault, die Tesla in een video zachtjes bespotte: “Er zijn mensen die grote aankondigingen doen en mensen die al rijden.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20