Binnenkort kun je een stukje van Rembrandts Nachtwacht bezitten.. als NFT

De Rembrandt Heritage Foundation heeft aangekondigd 8.000 stukjes van De Nachtwacht te zullen verkopen als NFT’s. Met de opbrengsten wil de stichting een digitaal museum creëren, waarin alle stukken van de Nederlandse schilder tentoongesteld zullen worden.

De stichting werd in het leven geroepen om Rembrandts werk “in leven te houden en toegankelijk te maken voor toekomstige generaties”. Dat wil het doen door alle 306 werken van de Nederlandse meesterschilder te verzamelen en digitaal te remasteren, waarna ze tentoongesteld zullen worden in een digitaal museum.

Om dat te bekostigen, wil de stichting nu 8.000 NFT’s uitbrengen, die elk voor zo’n 0,1 tot 0,15 ethereum (185 tot 277 euro) zullen worden verkocht. Die NFT’s zullen elk een uniek digitaal stukje van zo’n 2,5 vierkante centimeter vertegenwoordigen van wellicht Rembrandts beroemdste schilderij, De Nachtwacht. 

De kopers zullen later toegang krijgen tot het MetaRembrandt Museum, waar de werken digitaal zullen worden uitgestald. Ze zouden de NFT’s ook kunnen verhuren aan anderen, als een soort dagticket voor het museum. 

NFT’s, een afkorting voor non-fungible tokens, zijn een soort digitale certificaten van echtheid, die door middel van blockchaintechnologie aantonen dat iemand de eigenaar van een virtueel object is. 

Willekeurige stukjes

In totaal moet de actie tussen de 1,5 en 2,2 miljoen euro opleveren. Wanneer de verkoop van start gaat, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal dat in de komende weken gebeuren. Volgens Edzard Gelderman, de voorzitter van de stichting, zullen kopers dan een willekeurig stukje van De Nachtwacht kunnen aanschaffen.

De NFT’s zullen het schilderij tonen zoals dat er zou hebben uitgezien in 1942, toen het werd geschilderd. Van het huidige schilderij, dat in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt, zijn in de 18e eeuw stukken afgesneden, maar door een kopie als referentie te gebruiken is geweten hoe het origineel eruitzag. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20