Reken niet alleen op de overheid voor een leefbaar pensioen: spaar zelf voor je oude dag door optimaal gebruik te maken van de derde pensioenpijler

Reken niet alleen op de overheid voor een leefbaar pensioen: spaar zelf voor je oude dag door optimaal gebruik te maken van de derde pensioenpijler
Pensioensparen – Getty Images

De federale regeringspartijen hebben een akkoord bereikt over de pensioenhervorming. De regering wil dat iedereen die voldoende heeft gewerkt een hoger pensioen krijgt. Ondanks de hervorming is het geen goed idee om uitsluitend op de overheid te rekenen voor een leefbaar pensioen. Gelukkig kan je zelf ook enkele inspanningen doen om je pensioen te verhogen.

Net voor de start van het zomerreces heeft de federale regering een akkoord bereikt over de pensioenhervorming. Zo komt er onder meer een pensioenbonus en een beter pensioen voor vrouwen die tijdens hun carrière deeltijds werk en gezin combineerden. Voorts moet je (effectief) twintig jaar gewerkt hebben om in aanmerking te komen voor het minimumpensioen van 1.500 euro.

Hoe dan ook is het geen goed idee om voor een leefbaar pensioen uitsluitend op de overheid te rekenen. Je weet immers niet wat de toekomst zal brengen. Gelukkig kan je op eigen houtje ook een spaarpotje aanleggen voor later. Via de zogenaamde derde pensioenpijler krijg je daar zelfs een fiscaal voordeel voor.

Derde pensioenpijler

In ons land kan je sparen voor jouw pensioen via de zogenaamde pensioenpijlers. Dat zijn er vier in totaal:

  • Eerste pensioenpijler: het wettelijk pensioen
  • Tweede pensioenpijler: het aanvullend pensioen. Dat bouw je op via je een groepsverzekering op je werk. Een zelfstandige kan dat doen via het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) en de individuele pensioentoezegging (IPT).
  • Derde pensioenpijler: het fiscaal voordelige individuele pensioensparen of langetermijnsparen
  • Vierde pensioenpijler een pensioenspaarpotje aanleggen zonder fiscale voordelen. Denk bijvoorbeeld aan je spaarrekening(en) en beleggingsfonds(en).

Pensioensparen

Meer dan drie miljoen Belgen doen aan pensioensparen. Zowat de helft via een pensioenspaarfonds bij een bank, de andere helft via een pensioenspaarverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. In ons land geniet je overigens van een fiscaal voordeel als je op die manier spaart voor later. Je krijgt daarbij de keuze uit twee systemen.

Je kan genieten van een fiscaal voordeel ten belope van 25 procent als je jaarlijks maximaal 990 euro opzijzet. Dat resulteert in een effectieve belastingvermindering van 275 euro. Je kan het jaarlijkse spaarbedrag optrekken tot 1.270 euro. In dat geval krijg je een fiscaal voordeel van 30 procent, oftewel (maximaal) 317,5 euro.

Het tweede systeem is (fiscaal gezien) enkel interessant als je de intentie hebt om jaarlijks minstens 1.188 euro te sparen. Indien het bedrag tussen 990 en 1.188 euro ligt, is de effectieve belastingvermindering lager dan bij het eerste systeem.

Pensioenspaarfondsen- en verzekeringen

Je kan zowel bij een bank als een verzekeraar aan pensioensparen doen. De banken bieden pensioenspaarfondsen aan. Dankzij zo’n fonds kan je beleggen in uiteenlopende activa. Je krijgt doorgaans de keuze uit drie type fondsen: defensief, neutraal en dynamisch. Een dynamisch fonds belegt meer in aandelen dan een defensief fonds. Je adviseur is hoe dan ook verplicht je risicoprofiel te bepalen alvorens een bepaald product naar voren te schuiven.

Bij een verzekeraar krijg je doorgaans de keuze tussen een tak21-verzekering en tak23-verzekering. Een tak21 gaat gepaard met een gewaarborgde rentevoet en een eventuele winstdeelname. Het kapitaal wordt door het depositogarantiestelsel ook beschermd tot 100.000 euro per persoon en financiële instelling.

Een tak23-verzekering is dan weer het verzekeringsalternatief voor het bancaire pensioenspaarfonds. Dat betekent dat je via zo’n verzekering in uiteenlopende effecten kan beleggen. Doorgaans is dat een vaste selectie fondsen of krijg je de mogelijkheid om zelf een pakket samen te stellen (op basis van een vooraf bepaald aanbod).

Langetermijnsparen

Indien je nog meer geld opzij wilt zetten voor later kan je ook aan langetermijnsparen, via een tak21- of een tak23-verzekering, doen. Net zoals bij het pensioensparen kan je in aanmerking komen voor een fiscaal voordeel. Er gelden wel andere voorwaarden. Je kan tot 30 procent van de inlagen fiscaal inbrengen. Hoeveel dat exact is, is afhankelijk van je beroepsinkomen. Voor het jaar 2022 is dit bedrag maximaal 2350 euro.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het wel degelijk mogelijk om via dit systeem van een fiscaal voordeel te genieten, ook al krijg je de Vlaamse woonbonus. Enkele jaren geleden heeft de FOD Financiën daar meer klaarheid over geschept. Simpel gezegd: de Vlaamse woonbonus is Vlaamse materie en het langetermijnsparen is een federale bevoegdheid. Opgelet: deze regeling geldt enkel voor woonleningen afgesloten tussen 2016 en 2020.

Dat betekent dus dat je mogelijk niet in aanmerking komt voor dit belastingvoordeel als je geniet van de federale woonbonus. Die woonbonus geldt vandaag nog voor mensen die een woonlening afsluiten om de aankoop van een tweede woning te financieren.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.