Regering Trump trekt maatregel die buitenlandse studenten beval het land te verlaten terug in

De regering Trump trekt richtlijnen die buitenlandse studenten verplichtten het land te verlaten terug in. Op 6 juli had de ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) in een schrijven bekend gemaakt dat studenten, die les volgen aan scholen die vanwege het coronavirus hun lessen volledig online geven, het land moesten verlaten. De ICE staat in voor de naleving van de immigratiewetten. Studenten konden zich wel alsnog inschrijven aan een andere universiteit, indien die ‘fysieke’ lessen kon garanderen. In totaal werden ongeveer 1 miljoen studenten door de maatregel geraakt.

De maatregel kon op veel protest rekenen. Meer dan 200 universiteiten en ruim 18 Amerikaanse staten begonnen rechtszaken tegen de regering. Ook in Silicon Valley werd de maatregel ‘onaanvaardbaar’ en ‘schadelijk voor het imago van de VS’ genoemd.

De overheid kon op geen enkel moment de maatregel rechtvaardigen. Bij het begin van een van die rechtszaken dinsdag in Boston kon de rechter melden ‘dat de overheid had beslist terug te keren naar de status quo’. De advocaat van ICE bevestigde dat die omschrijving ‘correct’ was.

1 miljoen buitenlandse studenten droegen in 2019 ongeveer 41 miljard dollar bij tot de Amerikaanse economie. De meeste onder hen moeten het inschrijvingsgeld volledig ophoesten. Aan de universiteit van Harvard – die als eerste meedeelde het volledige academiejaar online te zullen geven – kost zo’n inschrijving tussen de 50.000 en 75.000 dollar per jaar.

Meer