Amerikaanse immigratiedienst vraagt buitenlandse studenten aan universiteiten die volledig online gaan om VS te verlaten

Verschillende Amerikaanse universiteiten gaan hun lessen als gevolg van de pandemie vanaf de herfst enkel nog online aanbieden en dat voor het volledige academiejaar. Dat heeft grote gevolgen voor buitenlandse studenten. Wanneer die les volgen aan een universiteit die enkel nog virtuele lessen aanbiedt, zullen ze het land moeten verlaten. Dat staat te lezen in een aankondiging van de Immigration and Customs Enforcement (ICE), die de immigratieregels in de VS moet doen naleven.

Het gaat om buitenlandse studenten met een F-1 of M-1 visum, dat toelating geeft om in de VS te verblijven om er te studeren. Om hoeveel studenten het precies gaat is niet duidelijk, maar een eerste telling leert dat enkel in 2019 een kleine 400.000 van die visa werden uitgereikt. In totaal zou meer dan een miljoen buitenlandse studenten betrokken zijn.

Indien de studenten toch in de VS willen blijven kunnen zich zich alsnog inschrijven aan universiteiten die wel nog (deels) fysiek onderwijs aanbieden. Doen ze dat niet en verzuimen ze het land vrijwillig te verlaten, dan dreigen ze te worden uitgezet. ICE vermeldt in zijn aankondiging geen tijdslimiet om de nieuwe regel af te dwingen.

Academiejaar 2020 – 2021 aan Harvard University gaat volledig online

Een van de universiteiten die maandag plannen bekendmaakte om volledig online te gaan is de prestigieuze universiteit van Harvard in Boston. De lessen aldaar zullen in het academiejaar 2020 – 2021 volledig virtueel worden gegeven. De universiteit zal slechts 40 procent van de studenten op campus toelaten. Studenten die thuis geen ideale leeromgeving hebben krijgen daarbij voorrang, maar ook dan nog zal enkel virtueel worden lesgegeven. Het inschrijvingsgeld (tussen de 50.000 en 75.000 dollar per jaar) wordt niet gereduceerd. De kans dat buitenlandse studenten op de Harvardcampus worden toegelaten is in die omstandigheden zo goed als onbestaande.

Dat de VS de pandemie maar niet onder controle krijgen begint steeds meer gevolgen te hebben. In 39 van de 50 Amerikaanse staten steeg het aantal besmettingen met COVID-19-virus de voorbije weken in recordtempo. In totaal zijn nu bijna 3 miljoen besmettingen in het land opgetekend. 130.000 mensen zijn aan het coronavirus overleden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20