Regering beslist deze week over beursgang Belfius: maar Arco moet nog geregeld

Gaat de bank Belfius, 100 procent eigendom van de Belgische staat, nu naar de beurs of niet? Premier Charles Michel (MR) en co willen deze week beslissen. Maar het dossier van Arco hangt nauw samen met die beursgang: de regering wil van het moment gebruik maken om de Arco-coöperanten nu eindelijk te vergoeden. Alleen: Europa kijkt nauwgezet toe.

De Tijd schrijft dat de regering deze week eindelijk de knoop wil doorhakken over Belfius en Arco. Dat is nodig aangezien het dossier al lang aansleept. 

Nochtans was het plan om Belfius te koppelen aan Arco geen dom idee. In het kort: nadat Dexia in 2008 overkop ging in de bankencrisis van 2008 en Arco daarin meesleurde, verloren 800.000 coöperanten hun geld. De beleggers werd beloofd door de toenmalige regering dat hun belegging gegarandeerd was maar ze kregen nooit hun geld terug. Nochtans had Arco zelf altijd beloofd dat hun belegging ‘risicoloos’ was, dat stond zelfs in de promotiefolders. ‘Risicoloze aandelen’ zijn sowieso een absurde belofte maar het verklaart wel waarom de christelijke zuil een compensatie eist.

Ondertussen werd Dexia volledig overgenomen door de Belgische Staat en werd er van het goede deel een nieuwe bank gemaakt: Belfius. Die bank is negen jaar later stevig en het wordt dus tijd dat een deel van de aandelen van de Staat verkocht worden en de bank naar de beurs te brengen. met de hoge koersen van nu is het de ideale moment.

En met die stappen komt er een eind aan het Dexia-verhaal. De bank had ongelofelijke risico’s genomen, mede door de leiding van topvrouw Francine Swiggers. Daardoor kon België niet anders dan de hele zaak te nationaliseren en de boel te redden. Het maakte België wel verantwoordelijk voor al de financiële risico’s van Dexia. Een ‘goede bank’, Belfius, en een ‘bad bank’, Dexia, dus.

Politiek gezien wordt het wel hoge tijd dat er een oplossig komt voor de 800.000 beleggers. België betaalde enkele jaren geleden 4 miljard voor de bank maar die is nu al veel meer waard. Als Belfius dus naar de beurs gaat, dan komt er veel meer dan 4 miljard in de spaarpot. Al blijven de financiële risico’s die aan Dexia, de ‘bad bank’, verbonden zijn niet te onderschatten. Voor de Belgische belastingbetaler is het dus niet de meest ideale deal.

Politiek dossier eindelijk oplossen 

De knoop moet deze week doorgehakt worden want anders komt de bank niet meer voor de zomer op de beurs. De premier moet dus Beweging.net en Belfius proberen zoveel mogelijk te laten betalen en CD&V duidelijk maken dat 600 miljoen onhaalbaar is. 

Dit hele dossier is bijzonder zuur voor bijvoorbeeld de huisgezinnen in Vlaanderen die aandelen hadden in Fortis. Die bank werd, door de Belgische en Nederlandse overheid, op één nacht genationaliseerd om de zaak te redden. De beleggers? Die kregen geen euro compensatie. Hoewel de christelijke zuil nu wel een compensatie probeert te verwezenlijken, blijft België, en de belastingbetaler, achter met een grote puinhoop, veroorzaakt door Dexia en nog lang niet opgeruimd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00