Recordcijfers voor Tesla, maar chiptekort zet rem op groei

De Amerikaanse autobouwer Tesla kondigde op alle vlakken recordcijfers aan. Toch reageren beleggers afwachtend, omdat de wereldwijde schaarste aan computerchips ook het bedrijf van Elon Musk parten speelt.

“Een beetje saai”, zo bestempelen analisten de telefoonconferentie na de derdekwartaalcijfers van Tesla. De reden is niet ver te zoeken: CEO Elon Musk, die een hekel heeft aan het driemaandelijkse ritueel, doet niet meer mee en laat de honneurs over aan financieel directeur Zach Kirkhorn.

Nochtans kon Tesla woensdag nabeurs weer met indrukwekkende groeicijfers uitpakken en ook met de winstgevendheid, wat vroeger een zorg was, gaat het almaar beter:

  • Tesla produceerde 237.823 wagens in het derde kwartaal. Dat is 64 procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder.
  • De verkoop groeide nog iets sneller: met 73 procent, tot 241.391 voertuigen.
  • De kwartaalomzet steeg 57 procent tot een recordwaarde van 13,8 miljard dollar.
  • De nettowinst klokte in het derde kwartaal af op 1,6 miljard dollar, liefst 389 procent hoger.

Computerchips

Uit de voorlopige handel blijkt dat Tesla’s beurskoers nauwelijks reageert op de recordcijfers, hoewel ze de verwachtingen van analisten overtreffen. Dat heeft alles te maken met Tesla’s commentaren over de toeleveringsketen. Ook zegt de autobouwer niet meer dat 2021 een uitzonderlijk groeijaar kan zijn. Die passage is uit de toelichting naar beleggers geschrapt. Net als andere autobouwers kampt het bedrijf met een tekort aan onderdelen, waaronder computerchips.

“Een verscheidenheid aan uitdagingen, waaronder tekorten aan computerchips en congestie in havens hebben invloed gehad op ons vermogen om fabrieken op volle snelheid te laten draaien”, zegt de autobouwer. “Onze leveranciers, ingenieurs- en productieteams pakken deze situatie aan met vindingrijkheid, wendbaarheid en flexibiliteit die ongeëvenaard is in de auto-industrie.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20