Recordaantal miljoenenwoningen verkocht in ons land: “Vermogenden hebben minder last van de inflatie en stijgende rentes”

In totaal werden er vorig jaar 1.927 Belgische appartementen en villa’s verkocht die meer dan 1 miljoen euro waard zijn, leert een analyse van Hillewaere Vastgoed op basis van cijfers van de FOD Economie. Het vastgoedbedrijf spreekt van een nieuw record. Bart Van Delm van Hillewaere Vastgoed geeft in een gesprek met Business AM meer uitleg.


Beluister hieronder het volledige gesprek met Bart Van Delm.


In het nieuws: 1.525 villa’s en 402 appartementen werden in 2022 in ons land verkocht voor meer dan 1 miljoen euro. “Dat is een stijging met 12 procent in vergelijking met het jaar voordien”, voegt Van Delm eraan toe.

  • Vlaanderen kent als regio de grootste groei met 17 procent. In Brussel en Wallonië ligt de groei op respectievelijk 8 en 3 procent.

Duiding: Waarom zijn de Belgische miljoenenwoningen zo populair? Van Delm geeft meer uitleg.

  • “Om te beginnen ligt België in het centrum van Europa. Daarnaast hebben we op vlak van prijs-kwaliteit een interessante vastgoedmarkt in vergelijking met onze buurlanden. Dat geldt ook voor huizen en appartementen die meer dan 1 miljoen euro waard zijn”, verduidelijkt hij. “Voor een riante villa in de rand van Brussel of Antwerpen betaal je bijvoorbeeld evenveel als voor een klein appartement in Parijs.”
  • Hij voegt eraan toe dat voornamelijk nieuwbouwprojecten aan populariteit winnen. “Dat heeft veel te maken met de stijgende energieprijzen en de strengere energienormen in ons land. Mensen staan niet te springen om energiezuinige renovaties uit te voeren, want dergelijke ingrepen kosten veel geld”, klinkt het.
  • Ook dit jaar blijven de miljoenenwoningen populair. Uit voorlopige cijfers blijkt dat in de eerste vijf maanden van dit jaar al meer dan 50 procent van het totale aantal verkochte miljoenenwoningen in 2022 van eigenaar is veranderd.

Wie koopt miljoenenwoningen?

De details: Voornamelijk zakenmensen zijn bereid om meer dan 1 miljoen euro op tafel te leggen voor een huis of appartement.

  • “Die profielen voelen minder de impact van de hoge inflatie en stijgende rentes. Zij hebben vaak al heel veel kapitaal vergaard”, verduidelijkt Van Delm. “Bovendien hebben ze doorgaans een eigendom verkocht om die middelen vervolgens te investeren in een nieuwe woning. Indien ze meer kapitaal nodig hebben, investeren ze eigen middelen of sluiten ze een lening af.”
Meer