Door hoge rente sluiten minder Belgen woonlening af: aantal aanvragen zakt tot het laagste niveau sinds 2010

De hoge rente en duurdere woningen gooien roet in het eten van de Belgen die een woning willen kopen. Uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) blijkt dat het aantal aanvragen voor een hypothecair krediet is gezakt tot het laagste niveau sinds 2010.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Waarom is dit belangrijk?

Het prijskaartje van een hypothecair krediet is het voorbije jaar fors gestegen. Boosdoener is het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Daardoor moeten gezinnen tienduizenden euro's meer betalen wanneer ze een woonlening afsluiten, wat ervoor zorgt dat het aantal kredietaanvragen terugvalt.

In het nieuws: volgens gegeven van de BVK werden er in het eerste kwartaal van dit jaar 43.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van iets meer dan 7 miljard euro. Dat is een daling met 36 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Ook het bedrag ligt 36 procent lager dan toen.

  • Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning daalde licht tot ongeveer 191.000 euro. Het gemiddelde bedrag van een bouwkrediet zakte tot 207.000 euro e
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer