Rechtbank wil Amazon niet verplichten om Parler weer online te brengen

Een Amerikaanse rechtbank gaat niet in op de vraag van Parler om Amazon te verplichten het sociale netwerk weer op zijn servers te zetten. Dat is slecht nieuws voor de app.

Het zit Parler niet mee. Het sociale netwerk dat een grote schare fans heeft in rechts-extremistische hoek is na de rellen in Washington zowat overal geblokkeerd en is verwijderd van de Amazon-servers.

Dat laatste is het meest problematisch voor de app, want zonder servers kan een website of app niet bestaan. Parler klaagde de techgigant twee weken geleden aan. ‘De beslissing is politiek gemotiveerd en concurrentiebeperkend, gezien Twitter wel de servers mag blijven gebruiken’, klonk het. Amazon reageerde daarop met honderden voorbeelden van haatberichten die ingingen tegen zijn beleid.

Geen concurrentievervalsing

De rechter volgt Amazon nu en zegt dat het techbedrijf volledig in zijn recht was met de blokkering van Parler. ‘De rechtbank verwerpt elke suggestie dat het in het algemeen belang is om Amazon te verplichten de opruiende taal te tonen die sommige Parler-gebruikers nuttigen’, schrijft rechter Barbara Rothstein. ‘Hoe de zaken er op dit moment voorstaan is geen enkel rechterlijk bevel gerechtvaardigd.’

De rechter wijst ook alle klachten van concurrentievervalsing af. Parler stuurde erop aan dat Amazon een voordeel zou willen geven aan Twitter met de blokkering.

Epik

De uitspraak brengt Parler in een lastig parket. De app geraakt sinds de rellen nergens meer aan de bak en wijst daarvoor naar ‘de valse aantijgingen van Amazon’. De website kwam maandag online met de mededeling dat het volledige netwerk tegen eind januari er opnieuw zou staan door een samenwerking met het kleine hostingbedrijf Epik. Die laatste ontkent echter in alle toonaarden dat het met Parler samenwerkt.

Er zijn ook geruchten dat Parler zijn eigen hosting zou willen doen, maar dat is niet zo simpel. De vraag is dus hoe en of Parler ooit nog online komt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20