Amerikaanse economie krimpt twee kwartalen op rij, maar Witte Huis wil niet van recessie spreken

Het is officieel na de jongste cijfers over het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp): de economie in de VS krimpt voor het tweede kwartaal op rij.

De Amerikaanse economie liet in het tweede kwartaal een krimp met 0,9 procent tegenover een jaar eerder zien, nadat in het eerste kwartaal een daling met 1,6 procent genoteerd werd. Volgens de gebruikelijke definitie is de VS daarmee in een recessie beland.

Maar het is ingewikkelder dan dat. In de VS is het aan het National Bureau of Economic Research (NBER) om officieel een recessie uit te roepen. En dat instituut neemt voorlopig geen stelling in, omdat het met meerdere indicatoren naast het bbp rekening houdt.

Wat het Witte Huis zegt

Minister van Financiën Janet Yellen weigert de Amerikaanse economie als in recessie te bestempelen. “Als je bijna 400.000 banen per maand creëert, is dat geen recessie,” zei ze onlangs tegen de Amerikaanse media. “Een recessie is een veralgemeende zwakte in de economie. Dat is niet wat we nu zien.”

In juni bleef het werkloosheidscijfer stabiel op 3,6 procent, wat dicht bij het laagste is van voor de pandemie. Het Witte Huis is in ieder geval op zijn hoede om over een recessie te praten, nu de tussentijdse verkiezingen naderen.

Wat de economen zeggen

Veel economen die om commentaar gevraagd werden, lijken het eens met Yellen. “Ik denk niet dat de NBER naar de huidige gegevens zou kijken en zou zeggen dat de economie zich in een recessie bevindt”, zei Michael Gapen, hoofdeconoom bij Bank of America Securities.

“We zitten niet in een recessie, maar het is duidelijk dat de groei van de economie vertraagt,” vertelde Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics aan CNBC. “De economie is bijna tot stilstand gekomen, ze gaat vooruit, maar nauwelijks.”

De Fed en de inflatie

De bekende econoom Mohammed El-Erian is niet erg optimistisch: “Dit is een economie die veel sneller verzwakt dan de meeste mensen hadden verwacht. De inflatie zal niet snel genoeg dalen, gezien de snelheid waarmee de economie verzwakt.”

Volgens El-Erian is het lang niet zeker dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank die deze week hintte op tragere renteverhogingen, dat ook effectief zal kunnen doen als de inflatie hoog blijft. Hij sluit niet uit dat de rente fors zal blijven stijgen, met alle nefaste gevolgen voor de slabakkende economische groei.

(evb/fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20