Rapport legt tekortkomingen ECB in risicobeheer banken bloot

De Europese Rekenkamer is in een verslag scherp voor de Europese Centrale Bank (ECB): er zijn tekortkomingen in de risicobeoordeling en -beheersing van bankschulden vastgesteld. De meest kwetsbare banken zijn vaak niet verplicht kapitaalreserves op te bouwen die in verhouding staan tot de risico’s, om bijvoorbeeld de klap op te vangen in geval van wanbetalingen.

Waarom is dit belangrijk?

De tekortkomingen dateren uit 2021, toen de rente nog zeer laag was. Sindsdien is die echter snel gestegen, waardoor de druk op de banken is toegenomen. Als die lacunes zich in deze context zouden herhalen, zou dit ernstige gevolgen kunnen hebben.

In het nieuws: De Europese Rekenkamer liet haar licht schijnen over de manier waarop de ECB toezicht houdt op het kredietrisico van de banken. Het onderzochte jaar is 2021.

  • De titel zet meteen de toon: "ECB-toezicht op het kredietrisico van banken moet worden verbeterd."
  • Kortom: het rapport gaat over het risico van wanbetaling door onder meer particuliere kredietnemers. Uiteindelijk kan een bank daardoor failliet gaan. Het faillissement van een bank is een ernstige gebeurtenis voor de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.