Rabobank vindt geen overnemer voor Belgische spaarbank: wat betekent dat voor de 200.000 klanten in ons land?

De Nederlandse bank Rabobank is er niet in geslaagd om een overnemer te vinden voor haar Belgische spaarbank. De Belgische klanten zullen elders een nieuw spaarboekje moeten openen. Er is wel een overgangsperiode.

Rabobank neemt definitief afscheid van België. “De combinatie van lage debetintrestvoeten, een sterke instroom van spaargeld in Nederland en goedkope financiering via de Europese Centrale Bank heeft een impact op de leefbaarheid van Rabobank.be”, liet de bank in al maart weten. Rabobank zei toen ook dat het een overnemer zocht voor de Belgische spaaractiviteiten.

Lagere spaarrente

Nu blijkt dat Rabobank niet is geslaagd in die missie. Op de Belgische site laat Rabobank weten dat de moedergroep heeft beslist om de activiteiten in ons land stop te zetten. “Als onderdeel hiervan worden de spaarrekeningen afgesloten op 1 juli 2022”, aldus de bank. Rabobank telt in totaal 200.000 Belgische spaarders.

Spaarders bij Rabobank zullen op 1 juli 2021 al een eerste impact voelen van de bovenstaande beslissing. Die dag worden de rentes op de spaarboekjes verlaagd naar het absolute minimum in ons land. Concreet zullen spaarders bij de bank vanaf dan een basisrente van 0,01 procent en een getrouwheidspremie van 0,1 procent ontvangen. Spaarders met een Rabo Plus Account, het meest lucratieve spaarboekje van de bank, krijgen momenteel nog een totaalrendement van 0,26 procent.

“Alle nieuw ontvangen bedragen en alle bedragen die aan een nieuwe opbouw van getrouwheidspremie beginnen met valutadatum 2 juli 2021 of later geven enkel recht op de basisrente”, benadrukt de bank.

Einde spaarrekeningen in 2022

Vervolgens worden op 1 juli 2022 alle bedragen op de spaarrekeningen overgeschreven naar een zichtrekening. Dat betekent dus dat de spaarders niet langer een spaarrente zullen ontvangen. Vanaf dan zal het ook niet langer mogelijk zijn om geld van of naar een spaarrekening van Rabobank.be over te schrijven. De zichtrekeningen zullen nadien ook afgesloten worden, maar het is nog niet duidelijk wanneer.

“Wij voorzien een transitieperiode van 1 jaar startend op 1 juli 2021. Op die manier kunnen alle getrouwheidspremies die tot nog toe in opbouw zijn, verworven worden”, staat er op de site van Rabobank.be te lezen. Tegelijk laat de bank weten dat het geld in veilige handen blijft.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20