PVDA maakt zich op voor de overwinning: “Wij zijn een serieuze optie geworden”

In begeesterende speeches in Leuven weet PVDA de menigte te beroeren. Voorzitter Raoul Hedebouw droomt hardop van een overwinning. De partij lijkt hét alternatief op links.

In het nieuws: PVDA ziet zichzelf steeds meer als dé optie op links.

  • PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw verkondigde het luidkeels op een bijeenkomst in Leuven: “Nooit was een stem voor de PVDA zo nuttig als vandaag. Als je wilt dat er na 9 juni eindelijk een miljonairstaks komt, stem dan PVDA.”
  • En ook aankomend talent Line De Witte, die straks de PVDA-lijst voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant trekt, geeft stevig repliek op de beleidspartijen: “Parlementair en oud-minister Maggie De Block van Open Vld gaat op haar 62ste met pensioen, terwijl ze de pensioenleeftijd hielp te verhogen tot 67 (…) Maar ja, met de royale vertrekpremie die ze opstrijkt, zal ze er niet aan denken nog te werken.”
  • De partij weet de jongere, linkse Vlaming goed te bereiken. Vooruit schoof onder Conner Rousseau naar rechts, vooral op migratie. Een linkser alternatief spreekt aan, denkt Hedebouw. “Je ziet dat veel mensen nog twijfelen”, zegt hij in gesprek met De Morgen. “Veel meer dan in 2019 zijn wij voor die mensen een serieuze optie geworden. We spelen echt mee.”
  • Met bijna 9 procent in de meest recente peilingen sluit de partij van Hedebouw aan bij Open Vld en Groen. Maar de kans dat extreemlinks straks federaal in een regering stapt, is miniem, dat bleek al in de discussies in het VTM-programma Het Conclaaf.
  • Hedebouw begrijpt die houding niet, zo liet hij in Leuven weten: “Allez, laat ons toch eerst samen bekijken wat we kunnen doen. Er zijn zoveel raakvlakken.”