Proximus-CEO: ‘Belangrijk dat onze netwerkpartners cyberveiligheidsregels respecteren’

Bij de zoektocht naar nieuwe netwerkpartners heeft Proximus er rekening mee gehouden dat de bedrijven zich hielden aan Europese en Belgische cyberveiligheidsregels, zegt CEO Guillaume Boutin op een persconferentie. Dat deed het Chinese Huawei deels de das om.

Het Belgische telecombedrijf Proximus maakte vrijdagochtend bekend dat het een partnerschap aangaat met het Finse Nokia en de Zweden van Ericsson om zijn 5G-netwerk de komende jaren uit te rollen en zijn andere netwerken te onderhouden. Dat betekent dat het zijn huidige partner Huawei, met wie Proximus al tien jaar samenwerkt, aan de deur zet.

‘Ons netwerk was na tien jaar sowieso aan vervanging toe, dus we zijn ons gaan informeren. Daaruit kwamen uiteindelijk Nokia en Ericsson. Door de huidige deal geven we de komende drie jaar 80 miljoen euro minder uit dan we gepland hadden’, zegt technologisch directeur Geert Standaert.

Huawei onder vuur

Maar mogelijk spelen er ook andere redenen. De Chinese netwerkspecialist Huawei ligt al geruime tijd wereldwijd onder vuur. De Amerikaanse president Donald Trump zette het bedrijf zelfs op een zwarte lijst omdat hij denkt dat het via zijn apparatuur staatsgeheimen probeert te achterhalen die het dan doorgeeft aan de Chinese overheid. Europa is er wat milder in, al blijven alle landen op hun hoede en weren Duitsland en het VK de Chinezen uit hun 5G-plannen.

Maar zowel Europa als ons land houden het bedrijf goed in de gaten en geven de richtlijn om niet samen te werken met ‘leveranciers met een hoog risicogehalte’, Chinese bedrijven dus. Europa raadt dan weer aan om minstens twee leveranciers te kiezen. Dat spreidt het risico.

Proximus geeft zelf aan dat het twee bedrijven koos om de continuïteit te verzekeren en omdat antennes en netwerkapparatuur meestal door verschillende bedrijven aangeleverd worden.

‘Richtlijnen opgevolgd’

De telecommer geeft toe dat hij de Belgische en Europese richtlijnen in beschouwing heeft genomen. ‘De zoektocht was gebaseerd op objectieve criteria, waaronder technologie, milieu-impact en prijs, maar uiteraard was het ook belangrijk dat de partners rekening hielden met de cyberveiligheidsregels’, zegt CEO Guillaume Boutin. ‘We hebben dus eerst een groep bedrijven geselecteerd op die verschillende criteria en dan gekeken naar de veiligheid.’

De komende drie jaar wordt alle Huawei-apparatuur vervangen door apparatuur van Nokia en Ericsson. Ook de 2G-, 3G- en 4G-netwerken komen bij de Scandinaviërs terecht. Standaert gaf nog mee dat de uitrol van het 5G-netwerk ‘sowieso sneller dan de concurrentie’ zal gebeuren.

Meer