Prosecco laat nieuw productierecord optekenen

Het voorbije jaar hebben Italiaanse wijnbouwers 627,5 miljoen flessen Prosecco geproduceerd. Dat betekende een stijging met 25,4 procent tegenover het jaar voordien. Die productie omvatte ook 71,5 miljoen flessen van de nieuwe rosé-versie, die sinds kort wordt toegelaten. Dat heeft de sectororganisatie Prosecco DOC Consortium gemeld.

Daarbij wordt nog opgemerkt dat de prosecco het voorbije jaar tevens een verschuiving naar de hogere marktsegmenten heeft laten optekenen. De waarde van de export is immers met gemiddeld 4 procent per fles opgelopen.

Rosé

Twee jaar geleden besliste het Italiaanse ministerie van Landbouw de productie van een rosé-versie van de Prosecco toe te laten. “Dit heeft ervoor gezorgd dat de jaarlijkse productie tot meer dan een half miljoen flessen is opgelopen”, stipt Stefano Zanette, voorzitter van Prosecco DOC Consortium aan.

“Sinds de sectororganisatie tien jaar geleden is opgericht, heeft de Prosecco een sterk groeiparcours – zowel op het gebied van waarde als volume – gerealiseerd.”

Zanette merkt daarbij op dat de sectororganisatie zich tijdens die periode in het bijzonder op promotie en bescherming heeft toegespitst. “De voorbije jaren werd een intensieve promotie-campagne opgezet, waardoor de wereldwijde populariteit van het product sterk is toegenomen”, stipte hij aan.

“Tijdens de eerste drie kwartalen van het voorbije jaar hebben de producenten van Prosecco voor 929,9 miljoen euro wijn uitgevoerd. Daarmee was het aandeel van de export in de totale productie van Prosecco tot 30 procent opgelopen. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien was een uitvoer ter waarde van 679 miljoen euro opgetekend.”

Namaak

 “De bijval waarop de Prosecco steeds meer kon rekenen, is echter tevens voor een aantal partijen een impuls geweest om het product te proberen namaken”, zegt Zanette nog. “De strijd tegen namaakproducten heeft dan ook steeds meer aandacht van de sectororganisatie opgeëist.”

Zanette merkte nog op dat de sectororganisatie werkt aan een plan dat de basis moet vormen voor de verdere marktontwikkeling en bescherming van de Prosecco voor de rest van dit decennium.

De Prosecco wordt wordt vervaardigd op basis van de Glera-druif, die voor maximaal 15 procent met een aantal andere soorten mag worden gemengd. De wijn wordt geproduceerd in een aantal regio’s in de Italiaanse provincies Veneto en Friuli.

Tien jaar geleden werd een productie van 200 miljoen flessen geregistreerd. In het midden van het voorbije decennium was er al sprake van 450 miljoen flessen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.