Prošek versus Prosecco: Dreigende wijnoorlog tussen Kroatië en Italië

De Kroatische wijn Prošek mag een dossier indienen om een beschermde oorsprongsbenaming te krijgen. Dat heeft de Europese Commissie recent gemeld. Die beslissing heeft echter in Italië tot grote verontwaardiging geleid. Daar wordt immers gevreesd dat de Kroatische concurrentie de markt voor de Italiaanse Prosecco zou kunnen ondermijnen.

De dreigende wijnoorlog tussen Kroatië en Italië is opmerkelijk, want de strijd gaat eigenlijk over twee heel verschillende producten. De Prosecco is een beroemde Italiaanse schuimwijn waarvan vorig jaar wereldwijd meer dan 500 miljoen flessen werden verkocht. Prošek is anderzijds een zoete dessertwijn die langs de Dalmatische kust wordt geproduceerd en die jaarlijks een voorraad van enkele duizenden liters oplevert.

Made in Italy

De controverse brak medio september los, toen de Europese Commissie aan Italiaanse politici bevestigde op het punt te staan aan Prošek een beschermde oorsprongsbenaming te verlenen. In de Italiaanse politiek kon die mededeling echter op weinig begrip rekenen. Gewag werd gemaakt van een beschamende beslissing die niets minder dan een aanval op het merk ‘Made in Italy’ inhield.

Luca Zaia, gouverneur van de Italiaanse regio Veneto, stelde geen woorden te hebben om op de beslissing van de Europese Commissie te reageren. Hij vroeg zich af welk nut Europa heeft, wanneer men er niet in lukt zijn terroirs te verdedigen en men ook blijkbaar de geschiedenis van de Prosecco niet kent.

Stefano Patuanelli, Italiaans minister van Landbouw, beschuldigde Kroatië er zelfs van te willen profiteren van de wereldwijde reputatie van Prosecco om zijn Prošek te verkopen.

De geschiedenis van beide wijnen blijken onlosmakelijk met elkaar te zijn verbonden. “Tijdens de zestiende eeuw was Prosecco in de republiek Venetië een zeer populaire wijn”, verduidelijkt de Italiaanse historicus Fulvio Colombo. “Prosecco was toen een strowijn, zoals destijds meestal de gewoonte was.”

“De wijn werd ook verdeeld in Dalmatië, dat destijds een onderdeel was van de Venetiaanse republiek. In het begin van de achttiende eeuw zouden de twee wijnen echter elk een afzonderlijke weg opgaan. Een Franse wijnboer begon toen immers in Triëst met de productie van de eerste mousserende Prosecco. Dalmatië bleef daarentegen de zoete dessertwijn produceren.”

Misleidend

“Ik ken de producenten van de Prosecco en begrijp hun bekommernissen”, merkt Leo Gracin, voorzitter van de Association of Winegrowers of Dalmatia, op. “Zij moeten immers afrekenen met Prosecco-klonen die in Australië of elders zijn geproduceerd.”

“Onze Prošek is echter een totaal ander product. De Italianen zijn onze buren en we zijn ervan overtuigd dat we tot een akkoord zullen komen.”

In Italië wordt echter vooral gewezen op de gelijkenissen in de benaming van beide wijnen. Dat kan volgens de Italiaanse producenten op de consumenten een misleidend effect hebben.

Janusz Wojciechowski, Europees Commissaris voor Landbouw, wees er in een reactie op het Italiaanse protest op dat er over de erkenning van Prošek nog altijd geen definitieve beslissing is genomen. “De Italiaanse wijnproducenten kunnen ons nog altijd hun opmerkingen bezorgen”, wierp Wojciechowski.

Hij benadrukte nog dat het voor de Europese Commissie van fundamenteel belang is om geografische aanduidingen te beschermen.

(am)

Meer