Proefpersoon uit placebogroep sterft tijdens onderzoek: AstraZeneca en Oxford zetten door met coronavaccin

Een Braziliaanse proefpersoon, die deelnam aan het vaccinonderzoek van de farmareus AstraZeneca en de universiteit van Oxford, is onlangs overleden. De persoon in kwestie maakte deel uit van de placebogroep, waardoor het onderzoek mag voortgezet worden.

Het Nationale Agentschap Gezondheidstoezicht (Anvisa) uit Brazilië maakte dat nieuws woensdag bekend. Volgens Braziliaanse media zou het gaan om een jonge arts van 28 jaar. Zowel Anvisa als de universiteit van Sao Paulo als AstraZeneca verstrekken geen verdere details over de patiënt.

Verschillende bronnen halen aan dat de proefpersoon deel uitmaakte van de controlegroep en het vaccin dus niet toegediend kreeg. In totaal werken er 30.000 proefpersonen mee aan het onderzoek. ‘Het kan altijd zijn dat er ergens bij die mensen iemand is die toevallig komt te overlijden’, stelt viroloog Johan Neyts aan Het Laatste Nieuws.

In ieder geval zal het overlijden niet leiden tot een stopzetting van de proeven met het vaccin. ‘Alle belangrijke medische gebeurtenissen zijn zorgvuldig door onderzoekers, een onafhankelijk comité en de autoriteiten bekeken. Daaruit komen geen enkele zorgen over de voortgang van het onderzoek naar voren’, geeft een woordvoerder van AstraZeneca aan.

Ebolavaccin

Het is niet de eerste keer dat de testen gepauzeerd worden. Begin september zorgde een allergische reactie van een Britse deelnemer ervoor dat de pauzeknop ingedrukt werd. Het vaccin van AstraZeneca was oorspronkelijk bedoeld als ebolavaccin, maar bleek uiteindelijk ook te werken tegen Covid-19. Sinds eind juli zitten de testen in de laatste fase.

Verschillende Europese landen lieten hun oog vallen op AstraZeneca voor de bestelling van hun coronavaccin. Ook België is die mening toegedaan. De Amerikaanse overheid betaalde het bedrijf al 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) voor 300 miljoen dosissen. De Europese Unie verzekerde zich al van 300 miljoen dosissen, met de mogelijkheid er nog 100 miljoen bij te kopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20