Primeur: cryptobedrijf leent tot 1 miljard dollar zonder tussenkomst van banken

Alameda Research, een van de grootste handelsfirma’s op de cryptomarkt, omzeilt de banken en traditionele financiële instellingen om een bedrag van 1 miljard dollar te lenen van zijn peers. Dat bericht de Financial Times. Alameda wil zijn activiteiten uitbreiden, en gaat daarvoor de allereerste syndicaatslening in DeFi, het ecosysteem van decentrale financiële applicaties, aan.

Waarom is dit belangrijk?

Geheel in lijn met de filosofie van crypto worden banken bij een gigantische financiële transactie buitenspel gezet.

Alameda, het handelsbedrijf dat gespecialiseerd is in het kopen en verkopen van digitale activa, is eigendom van de rijkste 29-jarige ter wereld, Sam Bankman-Fried. Hij is de oprichter en CEO van de exchange FTX, en is groot voorstander van stablecoins: een cryptomunt of een digitale munt met klassieke valuta, zoals dollar of euro, als onderpand.

Een stablecoin zoals Tether vergemakkelijkt de cryptohandel. Je hoeft geen rekening te houden met het langer durende proces om cryptomunten om te zetten in dollars – dat doet bankiers die op hun hoede zijn voor het faciliteren van witwaspraktijken immers altijd de wenkbrauwen fronsen. Tether heeft toch dezelfde waarde als de dollar.

Vandaag zal Alameda gepoolde stablecoin-fondsen aanboren die door vijf investeerders zijn gestort voor de gesyndiceerde lening van 25 miljoen dollar. De deal zal plaatsvinden op blockchain-infrastructuur die wordt geleverd door marktplaats Maple Finance. Dit zal de eerste zijn van een reeks geldopnames die gepland zijn om in de loop van een jaar de kaap van 1 miljard dollar te ronden, met geldschieters als digitale vermogensbeheerders CoinShares en Abra.

Banken uitgesloten

Mocht je niet vertrouwd zijn met het concept van een syndicaatslening (of: gesyndiceerde lening): het is een lening die traditioneel wordt verstrekt door een groep kredietverstrekkers en gecoördineerd via een bank. Maar, zoals je weet, is de cryptowereld gedecentraliseerd, dus is er geen “tussenpersoon”.

De Alameda-deal sluit dus banken en andere tussenpersonen uit bij het regelen van de nieuwe financiering. In plaats daarvan zal het bedrijf de toepasbaarheid testen van de DeFi-markt, die de afgelopen 12 maanden explosief in omvang is toegenomen.

“De flexibiliteit die voortkomt uit een gedecentraliseerd, on-chain leenplatform zoals dit helpt Alameda zich aan te passen aan een snelgroeiend landschap”, liet Alameda’s co-CEO Sam Trabucco optekenen door de Financial Times.

Het bedrijf gebruikt stablecoins voor alle handelsactiviteiten. Het hoopt dat het door rechtstreekse transacties met zijn peers op goedkopere en snellere wijze aan financiering zal raken dan bij banken, aldus nog Trabucco.

DeFi

De DeFi-markt is het afgelopen jaar met 1.700 procent gegroeid tot een totale waarde van 247 miljard dollar, vergrendeld in voorgeprogrammeerde smart contracts. Dat leert nieuw onderzoek van databedrijf Elliptic. De handelsvolumes op gedecentraliseerde beurzen hebben een vergelijkbare groei doorgemaakt met meer dan 300 miljard dollar aan transacties per maand.

Maar door de snelle groei zijn ook hacks en diefstal omhooggeschoten. Beleggers hebben dit jaar meer dan 10,5 miljard dollar verloren door diefstal en fraude op de DeFi-markten. In 2020 bedroegen dergelijke verliezen 1,5 miljard dollar.

Meer