De prijs van West Texas ruwe olie daalde woensdag tot onder de 23 dollar per vat. Dat was sinds 2002 niet meer gebeurd. Op Fox Business, de zakenzender van de controversiële Amerikaanse nieuwsorganisatie, zegt een analist dat de prijzen nog een pak lager kunnen, mogelijk tot onder zero.
‘Olieprijzen kunnen negatief worden’, aldus Paul Sankey, die directeur is van de Japanse investeringsbank Mizuho Securities.
Coronavirus legt globale economie plat
Dalende olieprijzen zijn een gevolg van de coronaviruspandemie die de economische activiteit wereldwijd heeft stilgelegd. Eerder deze maand waren Saoedi-Arabië en Rusland er binnen OPEC+ niet in geslaagd een akkoord te vinden om de productie verder aan banden te leggen om zo de prijzen onder controle te houden. Beide landen besloten dan maar de markten met olie te gaan overspoelen, in een poging om de Amerikaanse producenten van schalieolie uit de markt te duwen.
Saoedi’s en Russen willen VS uit de markt prijzen
Zowel de Russen als de Saoedi’s denken dat de VS op langere termijn meer schade zullen ondervinden van lage prijzen. Net omdat hun kost om een vat olie te produceren een pak hoger ligt dan in Rusland en Saoedi-Arabië. Onderstaande grafiek maakt dat duidelijk.
Producenten gaan klanten betalen om olie af te nemen
Volgens Sankey is olie een markt van 100 miljoen vaten per dag. De economische gevolgen van de pandemie kunnen die vraag met 20 miljoen vaten per dag doen zakken. Waarna een overschot ontstaat. Maar de ‘fysieke realiteit’ wil dat olie die wordt opgepompt moet worden geconsumeerd of opgeslagen. Wanneer de kosten van de opslag te hoog worden – of er gewoon onvoldoende extra ruimte is, is de kans niet klein dat olieproducenten hun klanten gaan betalen om toch maar olie af te nemen.
De Amerikaanse president Trump maakte zondag bekend alvast grote hoeveelheden olie te gaan opkopen. Daarmee wil hij de strategische reserves aanvullen. Dat betekent volgens Sankey dat de VS 2 miljoen vaten per dag extra opslaan en dat gedurende maximum 4 maanden.
Maar tegen dan kan dure Amerikaanse schalieolie en Canadese teerzandolie een negatieve prijs hebben. Omdat ze elke vraag overtreft en ergens gestockeerd moet worden. Negatieve olieprijzen beginnen wanneer de kosten voor stockage hoger liggen dan wat de markt voor een vat wil betalen.
Tussen de 10 en 20 dollar per vat
Sankey is niet de enige op Wall Street die alarm slaat over de komende olietsunami. Overtollige aanbod van OPEC en Rusland, gekoppeld aan de afbrokkelende vraag, kan volgens Francisco Blanch van Bank of America leiden tot een fysiek overschot dat de globale opslagplaatsen niet aankunnen. In het tweede semester van 2020 zou de coronacrisis volgens hem de wereld wel eens met een overschot van 900 miljoen vaten kunnen opzadelen. Hij schat dat de wereld op dit moment ongeveer 1,5 miljard vaten aan opslagruimte heeft.
Blanch vreest in dat scenario voor een prijs die eerder rond de 10 dollar per vat ligt dan voor een nulprijs.
Eerder deze week stelde de zakenbank Goldman Sachs haar prognose voor een vat olie naar beneden toe. De bank ziet een prijs tussen 20 en 22 dollar per vat in het tweede kwartaal.