President Nederlandsche Bank: “Opkoop van staats- en bedrijfsobligaties door de ECB is olie op het vuur”

Vorige week maakte de ECB bekend dat ze een renteverhoging dit jaar niet langer uitsluit. Klaas Knot, bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), zei vandaag in het Nederlandse programma Buitenhof dat hij zeker twee renteverhogingen voorziet dit jaar. Hij lijkt daarmee de druk op ECB-chef Lagarde te vergroten.

Klaas Knot, die tevens president is van de Nederlandsche Bank, verwacht dat de ECB in het vierde kwartaal van dit jaar een renteverhoging door zal voeren. Hij noemde de actuele hoge inflatie van 5,7 procent zorgelijk voor de Nederlanders, met name voor mensen die het niet breed hebben. De hoge inflatie wordt grotendeel veroorzaakt door de gestegen energie- en voedselprijzen, stelt Kot. Vooral de prijzen voor gas, elektriciteit en brandstof zijn sterk omhooggeschoten in Nederland, namelijk met 58,4 procent in vergelijking met januari vorig jaar.

De Nederlander verwacht daarnaast dat geheel dit jaar de inflatie in de eurozone boven de 4 procent zal liggen. Het goede nieuws is wel dat Knot benadrukt dat dit type inflatie, gedreven door de energieprijzen, tijdelijk is.

Inflatie wordt extern veroorzaakt

De hoge inflatie is extreem zorgelijk stelt Knot. “We zitten niet in dezelfde situatie als de Verenigde Staten, waar de inflatie intern wordt veroorzaakt. Het grootste deel komt uit het buitenland en daar kunnen we niet veel tegen doen”. Hij ziet daarnaast een zogenaamde loon-prijsspiraal, waarbij bedrijven lonen extra sterk opschroeven en zo de inflatie aanjagen.

Als oplossing oppert Knot voor een verhoogde rente, om zo te voorkomen dat de inflatie verder doorsijpelt in de economie. Daarnaast moet er ook door de ECB gestopt worden met de opkoop van staats- en bedrijfsobligaties, waarmee de langetermijnrente op de kapitaalmarkt wordt gedrukt. “Want die is alleen maar olie op het vuur”, zegt de Nederlander. 

ECB-chef Lagarde zinspeelde eerder al op aanpassingen van het monetaire beleid vanaf maart dit jaar. In december sloot Lagarde een renteverhoging nog uit, tot ongenoegen van economen en andere bestuursleden, maar lijkt daar nu op terug te komen.

Inflatie op hoogste niveau sinds 1983

De inflatie in ons land schoot vorige maand omhoog tot 7,6 procent, het hoogste niveau sinds 1983. Ook in Nederland nam de inflatie toe tot 7,6 procent. Eurostat meldde dat inflatie in de eurozone was gestegen tot 5,1 procent, hoger dan de meeste analisten hadden voorspeld.

(fc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.