Primeur in Rusland: groot bedrijf dringt aan op onderzoekscommissie naar oorlogsmisdaden in Boetsja

Er moet onpartijdig onderzoek verricht worden naar het bloedbad in de Oekraïense stad Boetsja. Dat liet Bernard Zonneveld, voorzitter van de Russische aluminiumproducent Rusal, donderdag optekenen in een verklaring. Het is ongebruikelijk dat een groot Russisch bedrijf zich publiekelijk uitlaat over het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Waarom is dit belangrijk?

Zowel Kiev als verschillende westerse hoofdsteden hebben Moskou beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden in Boetsja. Tot nu toe deed de Russische industrie er echter het zwijgen toe.

Zonneveld zei geschokt te zijn door de berichten uit de stad, en bestempelde de moord op burgers in Boetsja als een misdaad. Ook drong hij in de verklaring aan op een beëindiging van het “broederconflict”. De voorzitter, die de Nederlandse nationaliteit heeft, ging evenwel niet in op de vraag wie verantwoordelijk is voor de gruwel.

“Broederconflict”

“Wij steunen een objectief en onpartijdig onderzoek naar deze misdaad en roepen op tot zware straffen voor de daders”, klonk het.

“We wensen allemaal een spoedig einde aan dit broederconflict, dat levens, families en hele steden verwoest”, opperde Zonneveld. “En we willen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor dergelijke misdaden op gepaste wijze worden gestraft.”

Oleg Deripaska, de oprichter van Rusal, zei vorige maand dat hij het conflict in Oekraïne “waanzin” vond, die schande zou brengen over de komende generaties. Een opvallende uitspraak, aangezien Deripaska geldt als één van Poetins favoriete oligarchen.

De vermogende Rus, die banden heeft met de politiek in het VK, kreeg vorige maand Britse sancties opgelegd omwille van de Russische inval in Oekraïne. Amerikaanse sancties hebben hem er in 2018 toe aangezet zijn meerderheidsbelang in het bedrijf af te staan.

“Monsterlijke vervalsing”

Het Kremlin ontkent intussen dat zijn troepen verantwoordelijk zijn voor de slachting. Het regime wierp dinsdag op dat de beschuldigingen uit het Westen zich beroepen op een “monsterlijke vervalsing”.

Oekraïense activisten beweren intussen de zogenaamde “Slager van Boetsja”, de militair die de leiding had over de troepen die Boetsja binnentrokken, te hebben geïdentificeerd. Het zou gaan om de gedecoreerde luitenant-kolonel Azatbek Omoerbekov Asanbekovitsj, een Rus van 40-jarige leeftijd.

In 2014 kreeg hij een medaille voor zijn militaire dienst. Voorafgaand aan de invasie van Oekraïne werd hij gezegend door de Russisch-orthodoxe kerk, meldde The Times. Zijn basis ligt buiten Khabarovsk, in Siberië, 25 kilometer van de grens met China.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20