Premier Wilmès wil concept van sociale bubbels ‘herbekijken’

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft adviesorgaan Celeval opgedragen om het concept van de ‘coronabubbels’ te herbekijken. Dat zei ze maandagochtend op de Franstalige nieuwszender LN24.

Tijdens de recentste Nationale Veiligheidsraad werd aangestipt dat we opnieuw een nieuwe fase in de coronacrisis bereikt hebben. Tegen een volgende vergadering wil de regering alle huidige maatregelen geëvalueerd hebben. Expertengroep GEES, onder leiding van infectiologe Erika Vlieghe, moet wijken voor een nieuwe adviesraad met voornamelijk aandacht voor mentaal welzijn en sociaal contact.

Dat nieuwe adviesorgaan moet zich meteen buigen over de ‘sociale bubbels’ in België, kondigde Wilmès aan op LN24. ‘We hebben Celeval (een onderdeel van het Nationaal Crisiscentrum, red.) bijvoorbeeld gevraagd om het concept opnieuw uit te vinden, want de bevolking houdt zich daar nog amper aan. Het blijft belangrijk dat we de sociale contacten waarbij we geen afstand kunnen houden, beperken’, stelde ze.

‘Medemens beschermen’

Bij de openbare omroep RTBF gaf de premier nog wat extra duiding. ‘Deze bubbel van vijf heeft inderdaad zijn nut gehad, maar evenzeer zijn gebreken. We zullen de ontwikkeling van onze samenleving nu op de lange termijn een plaats moeten geven, altijd met aandacht voor een draagvlak’, zei Wilmès, die erop hamerde dat de mondmaskerplicht niet meteen opgeborgen wordt. ‘Dat blijft belangrijk om uw medemens te beschermen.’

De volgende Nationale Veiligheidsraad vindt eind september plaats, tenzij de epidemiologische omstandigheden ertoe dwingen om de vergadering eerder bijeen te roepen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20