Premier League voor Europese televisiesector veruit meest lucratieve voetbalcompetitie

De programmering van voetbalwedstrijden van de teams uit de vijf grootste voetbalcompetities van Europa, zal de televisiebedrijven volgend seizoen een gezamenlijk inkomen van 10,5 miljard dollar (8,6 miljard euro) opleveren. Dat blijkt uit een rapport van analist Digital TV Research, gebaseerd op gegevens uit de Premier League (Engeland), La Liga (Spanje), Serie A (Italië), Bundesliga (Duitsland) en Ligue 1 (Frankrijk).

De onderzoekers merken op dat de televisiebedrijven voor de uitzendrechten een bedrag van 8,3 miljard dollar moeten betalen. ‘De activiteiten zullen de bedrijven dan ook een gezonde winst opleveren’, luidt het.

Engeland

De grootste inkomsten worden verwacht uit de Premier League, waar op een omzet van 3,6 miljard dollar zou kunnen worden gerekend. De wedstrijden uit de Premier League leveren een bedrag van bijna 2,89 miljard dollar op. De Champions League zou daar nog een bedrag van 673 miljoen dollar aan toevoegen. 

Duitsland eindigt met ruim 2,3 miljard dollar inkomsten op de tweede plaats. De Bundesliga levert de televisiebedrijven een omzet van ruim 1,6 miljard dollar op. Dat bedrag wordt aangevuld met een som van 691 miljoen euro uit de Champions League.

Spanje volgt op korte afstand met een bedrag van bijna 2,26 miljard dollar. De binnenlandse competitie La Liga brengt bijna 1,69 miljard dollar inkomsten op, aangevuld met een som van 567 miljoen dollar uit de Champions League.

Italië staat op de vierde plaats met een inkomen van bijna 1,52 miljard dollar. Dat bedrag is verdeeld over ruim 1,27 miljard dollar uit de nationale competitie en 253 miljoen dollar uit de Champions League.

Frankrijk sluit de rij – op beduidend grote afstand – af met een bedrag van 902 miljoen dollar. De Franse competitie levert de televisiezenders 414 miljoen dollar op, aangevuld met 488 miljoen dollar inkomsten uit de Champions League.

Frankrijk is in de reeks ook het enige land waar de Champions League de televisiebedrijven meer geld oplevert dan de binnenlandse competitie. Dat moet vooral worden toegeschreven aan de problemen die in Frankrijk rond de televisiecontracten zijn ontstaan.

Inleveren

‘De televisiebedrijven zullen volgend jaar hun omzet uit de voetbalwedstrijden opnieuw zien toenemen’, zeggen de onderzoekers. ‘Dit seizoen draagt de sector de gevolgen van de coronapandemie, die de inkomsten met 6,1 miljard dollar zal verminderen.’

‘Onder de invloed van de crisis, waardoor vele wedstrijden zonder publiek moesten worden afgewerkt, werden betalingen van de vergoedingen vaak verlaagd of minstens uitgesteld.’

Bij de berekening van de inkomsten keken de onderzoekers naar de omzet die de televisiebedrijven met de verkoop van abonnementen en reclame boekten. Daarentegen werd geen rekening gehouden met een verkoop in het buitenland of de programmering van magazines of uitzendingen met hoogtepunten.

(lb)

Meer