Omzet Europese voetbalfederatie met meer dan een vijfde gedaald

De Union of European Football Associations (Uefa) boekte het voorbije seizoen een omzet van 3,04 miljard euro. Dat betekende een daling met 819 miljoen euro tegenover de inkomsten de twaalf maanden voordien. De terugval moet worden toegeschreven aan de uitbarsting van de coronapandemie.

Er werden minder wedstrijden gespeeld, in veel gevallen bovendien ook zonder toeschouwers. Daarnaast moesten ook aan omroepen en sponsors kortingen worden toegestaan. Het seizoen eindigde met een nettoverlies van 73,9 miljoen euro.

Rechten

Uefa omschreef de opbrengsten van 3 miljard euro als een opmerkelijk resultaat, rekening houdend met de onverwachte impact op de sportwereld van de uitbraak van de coronapandemie.

Uit het rapport blijkt dat in totaal 2,59 miljard euro inkomsten afkomstig waren van de verkoop van mediarechten, die daarmee 85,4 procent van de totale omzet vertegenwoordigen. Het seizoen voordien was er nog sprake van 3,31 miljard euro inkomsten.

‘Over de jongste cyclus van drie jaar – die momenteel in zijn laatste twaalf maanden loopt – wordt echter nog altijd rekening gehouden met 7,79 miljard euro cumulatieve inkomsten, tegenover 6,02 miljard euro de voorgaande periode’, aldus het rapport. 

De inkomsten uit sponsoring, merchandising en licenties daalden met 60,2 miljoen euro tot 417,8 miljoen euro. ‘De gecombineerde inkomsten uit sponsoring, merchandising en licentierechten van clubcompetities zullen in de huidige cyclus van drie jaar naar verwachting in totaal 1,32 miljard euro opbrengen, tegenover 1,29 miljard euro de voorgaande cyclus’, aldus het rapport.

Compensaties

De inkomsten uit de Europese clubcompetities krompen met 487 miljoen euro tot 2,73 miljard euro. ‘De finales van de competities dienden zonder toeschouwers te worden afgewerkt’, wordt er opgemerkt. ‘Bovendien werden met de media en commerciële partners een aantal compensatiebetalingen overeengekomen.’ De clubcompetities vertegenwoordigden 89,9 procent van de totale inkomsten van de Europese voetbalfederatie. 

De competities voor landenteams leverden 279,8 miljoen euro inkomsten op. Tegenover het seizoen voordien viel de omzet met 325 miljoen euro terug. Door de uitbraak van de coronacrisis diende immers de hele kalender van zowel de Nations League als het European Championship worden aangepast. Een aantal inkomsten zullen wel volgend jaar kunnen worden geboekt.

De inkomsten uit de ticketverkoop daalde van 26,9 miljoen euro naar 3,5 miljoen euro. Bij de horeca werd zelfs een achteruitgang van 23,4 miljoen euro naar 300.000 euro geregistreerd. De overige opbrengsten stegen wel van 19,5 miljoen euro naar 23,3 miljoen euro. Bij de solidariteitsbetalingen was er sprake van een daling van 235,2 miljoen euro naar 231,8 miljoen euro.

De Uefa benadrukte verder besloten te hebben dit jaar geen bonussen uit te keren. Ook loonsverhogingen en promoties zijn uitgesteld. Er werd verder onder meer bezuinigd op de reiskosten, terwijl tevens een aantal niet-essentiële projecten werden geannuleerd. Die maatregelen leverden een besparing van 34 miljoen euro.

De evenementkosten daalden van 239,8 miljoen euro naar 181,3 miljoen euro. Anderzijds moesten extra kosten worden gemaakt voor de organisatie van coronatests en sanitaire maatregelen.

(lb)

Meer