De erkenning van Palestina door België is nog niet voor meteen. Premier Bart De Wever (N-VA) heeft daarvoor namelijk enkele zware voorwaarden. Nochtans klinkt bij regeringspartijen Vooruit en zelfs MR wel steeds luider de vraag voor de erkenning van de Palestijnse staat.
Key Takeaways
- Nu de Franse president Emmanuel Macron Palestina lijkt te erkennen, duikt de vraag daarover ook in België opnieuw op.
- Vooruit en sommige leden van de MR zijn alvast voorstander.
- Premier Bart De Wever (N-VA) blijft wel fors op de rem staan.
146 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties erkennen Palestina. Daarbij horen echter zo goed als geen westerse landen. Noorwegen, Spanje en Ierland voegden zich een jaar geleden wel bij dat lijstje. Toen dook de vraag ook in België op. Heel wat leden van de regering-De Croo waren daar voorstander van. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en de MR gingen echter op de rem staan.
Ondertussen zijn we een jaar later en lijkt op Frankrijk van plan om Palestina te erkennen. De Franse president Emmanuel Macron sprak daar eerder deze week over. De bedoeling zou zijn om die erkenning rond te hebben tegen VN-conferentie in New York over het Israëlisch-Palestijns conflict komende juni.
Vooruit en (deel van) MR voorstander
De uitspraken van Macron hebben ook zo hun weerslag in België. Zo toonde MR-Kamerlid Charlotte Deborsu zich donderdag in de Kamer zelfs verrassend voorstander van de erkenning van de Palestijnse staat. “Palestina erkennen, is niet hetzelfde als kant kiezen. Het is vrede een kans geven. Er zijn al te veel slachtoffers gevallen, het massale geweld van Israël tart alle verbeelding”, noteert De Standaard.
Vooruit blijft dan weer bij zijn standpunt uit de vorige regering en is nog steeds voorstander van de erkenning van Palestina. “Na Frankrijk creëert ook de MR nu een opening. Wat ons betreft, komt die Belgische erkenning er nu hoe sneller, hoe liever”, zei Oskar Seuntjes, fractieleider van Vooruit.
De Wever op de rem
De mening van premier De Wever, die al lang pro-Israël is, is echter niet veranderd. “We moeten gaan voor een tweestatenoplossing in twee stappen, met een wederzijdse erkenning. Dat betekent de erkenning van Israël – die naar ik hoop niemand hier in vraag stelt – en, in een tweede stap, ook de erkenning van Palestina. Maar voor we dat kunnen doen, moet er een akkoord zijn waarbij met name de grenzen van die tweede staat gedefinieerd zijn, en waarbij die staat een aanvaardbaar staatsapparaat heeft”, zei hij in de Kamer.
Hoewel de premier hiermee op het eerste zicht een opening lijkt te creëren, maakt het de erkenning van de Palestijnse staat door België eigenlijk zeer onwaarschijnlijk. De kolonisatiepolitiek van Israël maakt het namelijk zo goed als onmogelijk om de grenzen van de Palestijnse staat goed af te bakenen. Zelfs voor de huidige oorlog was Israël voortdurend bezig met nederzettingen en kolonies rond Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.
Nog geen officieel standpunt
Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) lijkt de erkenning van Palestina voorlopig ook af te houden. Hij wijst ook op het ontbreken van een “legitiem Palestijns leiderschap”. Prévot steunt daarvoor wel de “inspanningen van de Palestijnse Autoriteit in overleg met de Europese Unie”. De minister houdt daardoor voorlopig wel nog even het officiële standpunt van ons land af. Dat komt er wel in aanloop naar de VN-conferentie van juni.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!