Belgische regering bespreekt mogelijke erkenning Palestijnse staat op kernkabinet

België heeft voorlopig de Palestijnse staat nog niet erkend. De regering zal zo’n mogelijke erkenning wel bespreken op het kernkabinet. Dat maakte premier Alexander De Croo (Open Vld) bekend. Die aankondiging komt er nadat met Noorwegen, Spanje en Ierland drie landen aankondigden Palestina te zullen erkennen.

Wat ging eraan vooraf? Hoewel wereldwijd 143 van de 193 leden van de Verenigde Naties de Palestijnse staat erkennen, is dat in Europa veel minder het geval. Woensdag kondigden met Noorwegen, Spanje en Ierland echter drie landen aan Palestine te zullen erkennen. Daarnaast overwegen onder andere Slovenië en Malta ook zo’n erkenning.

Standpunten Belgische partijen

In België leek er lang geen draagvlak te zijn voor de erkenning van de Palestijnse staat. Deze recente berichten uit andere landen kunnen daarbij mogelijk wel voor een ommekeer zorgen. VRT NWS meldt dat de zaak straks op de agenda staat op het kernkabinet.

  • Vicepremier Petra De Sutter (Groen) riep meteen na het nieuws uit Noorwegen al op tot een erkenning van de Palestijnse staat. “Ik zal daarvoor blijven vechten binnen de Belgische regering, zoals ik de voorbije maanden heb gedaan”, klonk het op X.
  • CD&V-voorzitter Sammy Mahdi en Vincent Van Peteghem volgden al snel met een gelijkaardige boodschap. “De enige oplossing is Palestina erkennen. Na 9 juni komt het parlement weer samen. Dringend werk van maken. Ook België moet volgen”, zei Mehdi. “Een duurzame vredesoplossing maakt enkel kans wanneer beide partijen aan de onderhandelingstafel dezelfde status hebben, en de volkeren erkend worden in hun gelijke rechten en vrijheden”, voegde Van Peteghem daaraan toe.
  • Caroline Gennez van Vooruit toonde zich ook een voorstander. “Ik pleit hier vandaag op kern opnieuw voor, in lijn met regeerakkoord. Ik reken op steun van alle collega’s”, zei ze.

Regeerakkoord

Terwijl Caroline Gennez dus het regeerakkoord aanhaalt als reden om de Palestijnse staat te erkennen, is dat voor Alexander De Croo (Open Vld) juist een reden om voorzichtig te zijn. Dat meldt De Standaard. De Croo is wel voorstander van zo’n erkenning, maar dan enkel binnen een tweestatenoplossing. Volgens de premier is die in de huidige omstandigheden – met het militaire conflict – niet mogelijk.

Ook de liberale broers MR lijken voorlopig dwars te liggen. Zowel voorzitter Georges-Louis Bouchez als minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib lieten recent nog weten het nut niet in te zien van zo’n erkenning.

Dat de regering momenteel in voorzichtige zaken is, en vanaf 27 mei in lopende zaken, bemoeilijkt de zaak nog verder.