We betalen bijna tot bijna de helft meer voor onze brandverzekering in vergelijking met een decennium geleden. Dat meldt Het Laatste Nieuws op basis van cijfers dat het heeft opgevraagd bij statistiekbureau Statbel.
De gemiddelde premie voor de brandverzekering steeg tussen juni 2011 en juni 2021 met 41,76 procent, blijkt uit cijfers van de Belgische statistiekbureau Statbel. De cijfers van verzekeringskoepel Assuralia wijzen er zelfs op dat de premie de helft duurder is geworden tussen 2005 en 2018: van 215 naar 326 euro.
Stijgende bouwkosten
Er zijn uiteenlopende verklaringen voor de prijsstijging. Zo kijken de verzekeraars onder meer naar de bouwkosten, zoals de grondstofprijzen en de loonkosten, om de premie van de brandverzekering te bepalen. Tussen 2011 en 2021 is de index die de bouwkosten volgt gestegen met 26,51 procent.
Ook het weer heeft een impact op de premie die we betalen. Zo moest de verzekeringssector in 2014 maar liefst 505 miljoen euro betalen om de stormschade dat jaar te vergoeden. In 2014 was er onder meer sprake van de Pinksterstorm. Toen werd ook het Rampenfonds ingeschakeld.
De verzekeraars krijgen overigens meer en meer te maken met schadegevallen als gevolg van stormen en overstromingen. Vorig jaar noteerde Assuralia een recordaantal van 168.584 schadeclaims door storm, goed voor ruim 330 miljoen euro aan vergoedingen.
Impact klimaatopwarming
Door de klimaatopwarming sluiten experts niet uit dat we in toekomst almaar vaker te maken zullen krijgen met extreme weerfenomenen. Denk bijvoorbeeld aan de recente overstromingen in ons land. Bert De Paep, verzekeringsmakelaar en auteur van het boek ‘Mijn gezin goed verzekerd?!’, sluit niet uit dat de verzekeraars de premies zullen verhogen als we dergelijke weerfenomenen frequenter zullen zien.
Wie een woning koopt, is niet wettelijk verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Veel kredietgevers eisen wel dat je dat doet alvorens ze je een woonkrediet geven. Wie zijn woning wenst te verhuren, is wel verplicht een brandverzekering af te sluiten. Het huurdecreet van 2019 verplicht zowel de huurder als de verhuurder om een verzekering voor brand en waterschade af te sluiten.
Lees ook:
- Welke bescherming biedt je brandverzekering bij overstromingen?
- Dekt de autoverzekering schade aan je auto bij een overstroming?
(jvdh)