Hevige regenval en overstromingen zoals die van vorige week zullen bij ons 14 keer vaker voorkomen tegen eind deze eeuw

Catastrofale overstromingen zullen in ons deel van Europa veel frequenter worden als gevolg van de opwarming van de aarde. Computermodellen suggereren dat langzaam bewegende stormen tegen het einde van de eeuw 14 keer vaker zullen voorkomen. Hoe langzamer een storm beweegt, hoe meer regen hij op een klein gebied stort en hoe groter de kans op ernstige overstromingen.

Waarom is dit belangrijk?

De studie toont aan dat we naast de intensivering van de regenval met de opwarming van de aarde ook een grote toename van langzaam bewegende stormen kunnen verwachten. Dit is zeer relevant na de recente overstromingen in Nederland, Duitsland en België, die de verwoestende gevolgen van langzaam bewegende stormen benadrukken.

Onderzoekers wisten al dat de hogere luchttemperaturen als gevolg van de klimaatcrisis ervoor zorgen dat de atmosfeer meer vocht kan vasthouden, wat op zijn beurt heeft geleid tot extremere stortbuien. De nieuwe analyse is echter de eerste die de rol beoordeelt van langzaam bewegende stormen bij het veroorzaken van extreme stortbuien in Europa.

De stormen die in de nieuwe studie worden geprojecteerd, bewegen nog langzamer dan de stormen die de afgelopen week België, Duitsland, Nederland

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20