Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 23 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Potentieel Moderna-vaccin lijkt ook op ouderen te werken

Logo Business AM
Coronacrisis

30/09/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

isopix

Het potentiële corona-vaccin van Moderna lijkt in de derde fase van de klinische testen te werken op oudere mensen. Dat is een belangrijk antwoord dat wetenschappers nodig hadden voor de verdere ontwikkeling.

Pas als we een vaccin hebben, kunnen we terug naar normaal, dat is al even duidelijk. De boodschap van Moderna, een van de farmabedrijven dat momenteel aan een vaccin werkt, is dan ook erg hoopgevend. Het is vooral bij de oudere bevolkingsgroep dat er doden vallen door het coronavirus.

Werkt het vaccin bij ouderen?

Moderna had in eerste instantie al aangetoond dat er bij jongeren voldoende antistoffen worden aangemaakt. Nu de dosis ook getest is bij een iets oudere groep proefpersonen, blijken ook zij beschermd tegen het coronavirus.

Er zijn enkele bijwerkingen, zoals lichte hoofdpijn en een beetje jeuk op de plaats van de injectie. Verder ondervonden twee proefpersonen zwaardere bijwerkingen, daar moet Moderna nog verder naar kijken. Het gaat wel nog om een behoorlijk kleine steekproef van veertig mensen.

De volgende stap is een proef op een veel grotere poule van proefpersonen, bij voorkeur in verschillende landen. Momenteel lijkt de boodschap echter ‘veilig en werkend.’

Hoe ver staan we met een vaccin?

De race naar het vaccin beheerst de farma- en politieke wereld al sinds het begin van de uitbraak. Er zijn verschillende vaccins in ontwikkeling, zoals bij Johnson and Johnson. Dat vaccin zit ook in de laatste testfase.

Europa heeft onder andere een deal met het Brits-Zweedse AstraZeneca. Dat moest even de proeven stilleggen omdat een van de proefpersonen ernstig ziek was. Die ziekte bleek achteraf niets te maken te hebben met de toediening van het vaccin.

Rusland en China

Intussen zijn enkele landen wel al begonnen met het inenten van hun bevolking. Rusland beweert een vaccin te hebben ontwikkeld, maar blijft desondanks hoge cijfers aan besmettingen voorleggen. President Poetin beweerde nochtans dat het vaccin werkte en dat zelfs zijn eigen dochter het middel toegediend kreeg.

Ook in China zijn zowat 350.000 mensen ingeënt met een nog niet volledig getest vaccin. Het gaat daar om tweedelige noodvaccinaties, voor mensen die het land moeten verlaten. De eerste wetenschappelijke verslagen tonen alvast aan dat de neveneffecten minimaal zijn.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks