Positief nieuws over coronavaccin blijft op beurs nawerken

De Europese beurzen wonnen dinsdag, na een sterke groei op maandag, nog eens gemiddeld 1,4 procent. De hoopvolle tijdingen over het coronavaccin van de Amerikaanse farmagroep Pfizer houden de beleggers in de ban. Vooral de banken konden op een sterke groei rekenen.

Die sector liet een gemiddelde groei stijging met 4,3 procent optekenen. De Franse bank BNP Paribas boekte zelfs 8 procent vooruitgang, maar ook de Spaanse groep Santander en de Duitse Commerzbank lieten een groei met respectievelijk 8 procent en bijna 7 procent optekenen. In België lieten ook KBC en ING zich met een stijging van respectievelijk 8,1 procent en 7,7 procent in positieve zin opmerken.

Banken

Een vaccin tegen het coronavirus kan voor de bankwereld een groot verschil maken. Door de crisis zijn vele bedrijven met al dan niet tijdelijke problemen geconfronteerd. Vaak moet op de assistentie van de banken beroep worden gedaan. Maar ook dat is niet zonder risico.

Wanneer leningen niet kunnen worden terugbetaald, zijn het immers de financiële dienstverleners zelf die in de problemen dreigen te komen. Een economie met gezonde ondernemingen is dan ook voor de banken van cruciaal belang.

AB InBev

De Brusselse sterindex BEL20 sloot de dag af met een winst van 3,8 procent. Daarbij liet ook brouwer AB InBev zich in positieve zin opmerken. Het aandeel van de bierproducent won 6,8 procent. Ook hier was de positieve invloed van een mogelijk vaccin duidelijk. Een terugkeer naar een normale economie zou immers ook voor de horeca goed nieuws zijn.

Om een gelijkaardige reden ging ook de bioscoopgroep Kinepolis 14 procent vooruit. Recticel, dat de overname van het Zwitserse bedrijf FoamPartner aankondigde, liet een stijging met 5,9 procent registreren.

De medische sector kende daarentegen met Argen-X en Galapagos een aantal dalers. De aandelen van de bedrijven gingen met respectievelijk 0,8 procent en 1,0 procent achteruit. Ook Mithra, dat zijn contraceptiering Myring in Venezuela lanceerde, moest een verlies met 1,0 procent slikken. De vastgoedgroep WDP kende op de Belgische beursvloer met een verlies van 6,1 procent de grootste achteruitgang van de dag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20