Portugees parlement verwerpt wetsvoorstellen om crypto te belasten: “We bouwen ons eigen systeem”

Twee wetsvoorstellen om inkomsten uit cryptomunten te belasten, werden woensdag afgekraakt door het Portugese parlement.

De Assembleia da República, het parlement van Portugal dat samenzit in het Palácio de São Bento in de hoofdstad Lissabon, koos er woensdag voor om een paar wetsvoorstellen rond cryptobelasting af te keuren.

Die twee blauwdrukken werden ingediend door Livre en Bloco, twee linkse partijen die weinig zetels bekleden in het parlement, rapporteert de lokale nieuwssite Sapo. De regerende Partido Socialista (socialistische partij), die een meerderheid van de zetels in het parlement in handen heeft, diende voorlopig nog geen wetsvoorstel voor een cryptobelasting in.

Portugal staat wereldwijd bekend als een van de meest cryptovriendelijke landen. Oekraïense cryptohandelaars vonden in het land een nieuwe veilige haven na de Russische invasie van hun land vanwege het soepel beleid voor digitale munten. Vorige maand gaf de Portugese overheid ook een eerste cryptolicentie aan een lokale bank.

Sinds 2018 zijn opbrengsten uit de verkoop van cryptomunten er aftrekbaar van de belasting. Het huidige tarief van de vermogenswinstbelasting voor traditionele financiële beleggingen bedraagt in Portugal 28 procent.

Toch een belasting in het unieke Portugese systeem?

Fernando Medina, Portugees minister van Financiën, geeft wel aan dat er weldra een regeling zal komen voor een soort belasting op crypto-inkomsten. “Veel landen hebben al systemen, veel landen bouwen aan hun modellen met betrekking tot dit onderwerp en wij bouwen ons eigen systeem”, zei Medina.

Het Portugese cryptosysteem zal wellicht een tarief bevatten dat vergelijkbaar is met de vermogenswinstbelasting, zei advocaat Susana Duarte vorige week tegen cryptosite CoinDesk.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20