Bison Bank mag eerste cryptobank van Portugal worden

De Banco de Portugal gaf Bison Bank donderdag toestemming om cryptodiensten aan te bieden in het Zuid-Europese land.

Bison Bank omschrijft zichzelf als een in Portugal gevestigde bank die volledig in handen is van privékapitaal uit de Chinese speciale administratieve regio Hongkong. 

De financiële onderneming kreeg donderdag van de Portugese centrale bank als eerste bedrijf in het land een licentie om digitale activa-diensten aan te bieden voor klanten. De Banco de Portugal heeft dus feitelijk de eerste cryptobank van het land aangeduid.

“Grote verzameling producten en diensten”

Volgens de Portugese nieuwssite Sapo zal Bison Bank zich nu focussen op de oprichting van een speciale divisie, Bison Digital Assets, om als cryptobeurs te fungeren in het land. Bison Digital zal onder toezicht van de Banco de Portugal staan om te verzekeren dat de nodige antiwitwas- en antiterrorisme-financieringsregels opgevolgd worden. Het financiële instituut treedt normaal niet op als toezichthouder voor cryptodienstverleners.

Sapo berichtte ook dat Bison Bank lonkt naar een “nieuwe en grotere verzameling producten en diensten” om in de toekomst beschikbaar te maken, in overeenstemming met de vraag op de markt. Wellicht betekent dit dat Bison niet alleen cryptomunten wil aanbieden, maar mogelijk ook een walletdienst wil voorzien en/of de aankoop van NFT’s wil faciliteren.

De doorsnee particuliere belegger zal wellicht niet moeten aankloppen bij het hoofdkantoor van Bison Digital Assets in Lissabon. De cryptobank zal zich richten op “vermogende institutionele beleggers”. Het bedrijf heeft wel nog niet onthuld welke cryptomunten het aanvankelijk zal aanbieden.

Het bloeiende cryptolandschap van Portugal

In juni 2021 gaf de Portugese centrale bank al twee vergunningen aan cryptobedrijven om diensten te verlenen als VASP (virtual asset service provider, of virtuele activa dienstverlener). CriptoLoja en Mind The Coin mogen sindsdien cryptomunten verkopen in het land. Ook onderneming Luso Digital Assets kreeg recent een vergunning om als cryptobeurs op te starten. In maart mocht ook het bedrijf Utrust lanceren als cryptobetaalbedrijf.

Portugal staat wereldwijd bekend als een van de meest cryptovriendelijke landen. Sinds 2018 zijn opbrengsten uit de verkoop van cryptomunten er aftrekbaar van de belasting. Het land speelde ook gastheer voor allerlei crypto-evenementen, zoals de Solana Breakpoint Conference van november 2021.

De ontluikende cryptocultuur van Portugal leverde hoofdstad Lissabon de zevende plaats op binnen de top 15 “meest invloedrijke cryptosteden van 2021” van cryptosite Decrypt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20