Portugal broedt op nieuw werkvisum: interessant voor ‘digital nomads’

De Portugese regering is bezig met de invoering van een nieuw visum dat de procedures vereenvoudigt voor buitenlanders die in Portugal willen werken. Met het nieuwe werkvisum kunnen buitenlanders voor zes maanden in het Zuid-Europese land verblijven.

De quotaregeling voor immigratie wordt hierdoor afgeschaft, zo heeft Ana Catarina Mendes, de Portugese minister van Buitenlandse en Parlementaire Zaken, bekendgemaakt.

Mendes zei tegen Euractiv dat de toelatingsvergunning in leven is geroepen om de bureaucratische rompslomp in te perken. Zij moet ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt “nieuw leven” ingeblazen wordt en dat er “meer arbeidskrachten” worden aangetrokken. Met het visum kunnen “onderdanen van vreemde staten die werk komen zoeken in Portugal” er verblijven “voor een totaal van 180 dagen”, aldus Mendes.

Geen fiscale voordelen

Het visum is onder meer bedoeld voor studenten hoger onderwijs. Daarnaast komen ook zogenaamde ‘digital nomads’ – mensen met een job online, die in principe overal kunnen werken waar een internetverbinding is – in aanmerking voor een dergelijk document.

Grote financiële voordelen voor de (digitale) werkers zijn evenwel niet verbonden aan het visum. Portugal zwaait niet met cashvoordelen of fiscale gunstregimes, zoals bijvoorbeeld Griekenland.

Het toelatingsbewijs zal nog in het parlement moeten worden besproken. Zo is nog niet duidelijk wie er allemaal voor in aanmerking komen. Volgens Mendes, echter, zal het visum door iedereen aan te vragen zijn “die naar Portugal wil komen om te werken”.

Hub voor ‘digital nomads’

De afgelopen jaren is Portugal uitgegroeid tot een hub voor digitale werkers. Als gepolst wordt naar de reden van hun verblijf daar, noemen webwerkers vaak de hoogwaardige infrastructuur voor het hogesnelheidsinternet in de grotere steden, zoals Lissabon, Porto of Faro.

Daarnaast is het erg zonnige land één van de West-Europese staten met de laagste levenskosten.

Het ongenoegen van de Portugezen tegenover de nieuwe inwijkelingen neemt echter toe. Het woord ‘expat’, ofwel expatriate, is zelfs een beladen term geworden in de hoofdstad Lissabon, waar tienduizenden immigranten uit Brazilië, Oekraïne, Roemenië en India zich gevestigd hebben. Portugese activisten protesteerden al geregeld tegen huisuitzettingen en snel stijgende huren, die veroorzaakt worden door rijke buitenlandse migranten.

(fjc)

Meer