Porsche en Puma maken hun opwachting in Duitse beursindex DAX

De Duitse autobouwer Porsche en Puma, fabrikant van sportkleding, zijn enkele van de bedrijven die binnenkort hun opwachting in de Deutscher Aktienindex (DAX), de sterindex van de beurs van Frankfurt, zullen maken. Dat heeft Deutsche Börse, operator van de Frankfurter Wertpapierbörse, gemeld.

Beslist werd immers om vanaf 20 september in de index veertig aandelen op te nemen. Dit betekent dat de DAX met tien aandelen diende te worden uitgebreid. De operatie betekent de grootste verandering in de geschiedenis van de DAX, die drieëndertig jaar geleden van start ging.

Wirecard

Deutsche Börse denkt al verscheidene jaren over een mogelijke uitbreiding van zijn sterindex. Die plannen kregen vorig jaar echter een duw in de rug door de ineenstorting van het Duitse fintechbedrijf Wirecard, amper twee jaar nadat het aandeel van de onderneming in de Duitse sterindex was opgenomen.

De ondergang van Wirecard bracht de Duitse regering in verlegenheid en besmeurde de reputatie van het land als veilige haveninvestering. Het schandaal versnelde echter ook het hervormingsinitiatief dat door Theodor Weimer, topman van Deutsche Börse, werd gesteund.

Deutsche Börse kondigde afgelopen november de herstructurering aan en zei dat de veranderingen de kwaliteit van de indexen zouden verbeteren en in overeenstemming zouden brengen met internationale normen. Het voorbije jaar heeft Deutsche Börse ook strengere criteria opgelegd op het gebied van financiële rapportage en winstgevendheid.

Titanen

“Een grotere index betekent een grotere diversificatie en mogelijk meer stabiliteit voor beleggers”, merkt het persbureau Reuters op. “De stap promoot een reeks bedrijven naar een index die eerder was gereserveerd voor Duitse industriële titanen zoals Volkswagen en Siemens.”

Andere nieuwkomers zijn Airbus, Zalando, Hellofresh, Symrise, Siemens Healthineers, Symrise, Sartorius, Brenntag, Hellofresh en Qiagen. In ruil wordt de Mdaxi, de mid-cap index op de Duitse beurs, afgeslankt. Daar zullen voortaan nog vijftig aandelen worden genoteerd. Voordien stonden in de index zestig bedrijven opgenomen.

Niet iedereen is echter overtuigd dat de herschikking een grote verandering teweeg zal brengen. “Het valt te betwijfelen of de uitbreiding de index aantrekkelijker zal maken”, betoogde Manfred Schlumberger, portfoliomanager bij Starcapital, in een commentaar tegenover Reuters.

“De indexen in de Verenigde Staten zijn aantrekkelijker dan hun Europese tegenhangers, want ze hebben vele toekomstgerichte sectoren, zoals technologie en communicatie, is hun lijsten. Dat zal ook de DAX niet door de herschikking kunnen realiseren, want die industrieën bestaan hier gewoonweg niet.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20