Frankfurt vernieuwt beursindex na Wirecard-schandaal: DAX-30 wordt DAX-40

De Duitse sterindex DAX wordt uitgebreid van 30 naar 40 bedrijven met strengere lidmaatschapscriteria. Dat bevestigde beursoperator Deutsche Boerse dinsdag.

De DAX is wat de Dow Jones in New York, de FTSE (Footsie) in Londen en de CAC40 in Parijs is: de belangrijkste beursgraadmeter die ook de temperatuur van een van ’s werelds grootste economieën opmeet. De verruiming van 30 naar 40 gaat gepaard met enkele wijzigingen bij enkele minder bekende zusterindexen.

Deutsche Boerse zegt dat ‘de veranderingen de kwaliteit van de DAX-indices verhogen en in overeenstemming brengen met internationale normen.

Meer dan 600 bedrijven, belangengroepen en andere geïnteresseerden namen deel aan het publieke debat over de hervorming van de index. Een voorstel om wapenproducenten uit de vernieuwde index te weren, haalde het niet. De grote belangstelling had te maken met het Wirecard-schandaal, dat financieel Duitsland in rep en roer zette. Wirecard was lid van de DAX-30.

‘Gedoe over niets’

Veel gedoe over niets, zegt analist Kai Lehmann van het Flossbach von Storch Research Institute over het debat. Hij wijst erop dat de huidige dertig groepen al 75 procent van de marktkapitalisatie van de Duitse beurs vertegenwoordigen. Een uitbreiding met 10 bedrijven komt wel neer op 33 procent meer bedrijven, maar slechts 8 procent bijkomende marktwaarde.

‘Dat in de consultatie over de DAX blijkbaar toch honderden geïnteresseerden zich gemengd hebben, kan te maken hebben met het feit dat er veel geld wordt verdiend met indices en indexfondsen die daarop gebaseerd zijn’, zegt hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20